Nyhet -
Iran: Livstecken från dödsdömde Saman Naseem
Saman Naseem, en ung iransk man vars öde och vistelseort varit okända sedan han skulle avrättats i februari har i helgen kunnat ringa sin familj från fängelset. Vilket bryter den fem månader långa tystnad som hans familj fått utstå, då de inte vetat om han varit vid liv och var han i så fall befunnit sig.
Amnesty Internationals medlemmar har sedan september 2014 arbetat för att Saman ska få en ny rättslig prövning.
Saman, nu 21 år, dömdes till döden för första gången efter en mycket bristfällig rättegång i januari 2012. Saman var 17 år då han greps och dömdes för "fiendskap mot Gud" och "korruption på jorden", på grund av sitt påstådda medlemskap i den väpnade kurdiska separatistgruppen PJAK. Han anklagades för att ha deltagit i en PJAK-attack där en polis dödades.
Den 18 februari 2015, dagen innan avrättningen var planerad, förflyttades han till okänd ort, vilket nu har bekräftats vara Zanjanfängelset. Varken hans familj eller advokat hade mottagit någon information om var han befunnit sig förrän nu.
Den Högsta domstolen har beviljat Samans ansökan om en ny domstolsprövning, vilket innebär att hans dom och dödsstraff upphävs och att han har rätt till en omprövning av sin dom.
“Det välkomna beskedet att Saman Naseem inte avrättats och kommer få en ny prövning är fantastiska nyheter för hans familj, men väcker frågor kring hur myndigheterna har behandlat honom under dessa fem månader,” as Philip Luther, chef för Amnesty Internationals Mellanöstern-och Nordafrikaavdelning.
“Det här illustrerar tydligt det dysfunktionella rättssystemet i Iran. Under förhören innan rättegången hölls Saman inspärrad i en cell på 2 gånger 0,5 meter utan tillgång till advokat, och han torterades upprepade gånger för att framtvinga ett “erkännande”. Han var under 18 då han påstås ha begått brottet och skulle aldrig dömts till döden från första början.
De iranska myndigheterna måste försäkra att Saman kommer få en rättvis omprövning som varken förlitar sig på bevis framtvingade under tortyr eller resulterar i dödsstraff.”
Iran fortsätter att döma minderåriga till dödsstraff trots att det är strängt förbjudet enligt internationell rätt.
Läs mer:
Iran: Dömd till döden efter 97 dagars tortyr - nu ska han hängas
Iran: Stoppa avrättningen
För mer information eller för att anordna en intervju, vänligen kontakta Amnesty Internationals presskontor: +44 207 413 5566, +44 7778 472 126 eller press@amnesty.org