Gå direkt till innehåll
Iran: Närmare 200 Nobelpristagare och professorer kräver att Ahmadreza Djalali släpps fri

Nyhet -

Iran: Närmare 200 Nobelpristagare och professorer kräver att Ahmadreza Djalali släpps fri

Onsdagen den 23 januari kommer Amnesty tillsammans med Kungliga Vetenskapsakademien att uppvakta Irans ambassad i Stockholm för att överlämna underskrifter från närmare 200 Nobelpristagare och professorer som kräver att den svenska medborgaren Ahmadreza Djalali omedelbart släpps fri.

121 Nobelpristagare har skrivit under ett brev författat av biokemisten Richard Roberts som tilldelades Nobelpriset i medicin 1993. Brevet vänder sig direkt till ayatolla Khamenei och ber honom att ingripa personligen för att garantera att Ahmadreza Djalali får bästa möjliga vård, behandlas humant och rättvist och att han friges så snart som möjligt så att han kan återvända hem till sin familj. Utöver detta har Elisabeth Rachlew, ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien, i samband med årets Nobelfestligheter samlat in underskrifter från ytterligare 10 nobelpristagare, 45 professorer och 10 universitetsledare.

- Det är fantastiskt med stödet från vetenskapsvärlden. Alla krafter behövs i kampen för att få Ahmadreza Djalali fri. Vi har nu en ny regering i Sverige och Amnesty utgår från att den kommer att göra allt den kan för att arbeta för hans frigivning, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare svenska sektionen av Amnesty International.

Ahmadreza Djalali greps den 25 april 2016 och dömdes den 21 oktober förra året till döden för ett påstått samarbete med Israels regering. Amnesty International uppmanar de iranska myndigheterna att upphäva dödsdomen, organisationen upprepar också det krav som FN framfört om att han måste friges omedelbart.

(Se särskilt punkt 63: http://www.ohchr.org/Documents/Issues/Detention/A_HRC_WGAD_2017_92.pdf

samt uttalandet från några av FN:s specialrapportörer:
http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=22556&LangID=E)

Hittills har över 200 000 människor i bland annat Sverige, Belgien och Italien skrivit under ett krav på att Ahmadreza Djalali friges, alla länder där han verkat som forskare.

- Ahmadreza Djalali skulle aldrig fängslats från början. I den extremt bristfälliga rättegången mot honom har inga som helst bevis lagts fram som tyder på att han skulle vara något annat än en forskare som fredligt utövat sitt yrke. Det är hög tid att han nu friges så att han kan återförenas med sin fru och sina barn i Sverige, säger Anna Lindenfors.

Brevet från Richard Roberts finns bifogat som pdf.

Ämnen

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll