Nyhet -
Iran - Narges Mohammadi släppt ur fängelset!
Människorättsförsvararen Narges Mohammadi har blivit släppt från fängelset i Iran. Hon satt fängslad i över fem år enbart för sitt arbete för mänskliga rättigheter. Hon borde aldrig ha suttit fängslad överhuvudtaget. TACK till alla tusentals människor världen över som har kämpat för hennes frigivning!
Narges Mohammadi var vice ordförande och talesperson för Centre for Human Rights Defenders i Iran. Hon har arbetat för att avskaffa dödsstraffet i Iran och varit aktiv i andra organisationer i det iranska civilsamhället.
- Amnesty Sveriges aktivister har outtröttligt arbetat för Narges frigivning sedan 2012. Vi gläds tillsammans med Narges familj åt dagens positiva nyheter, säger Ami Hedenborg, talesperson Amnesty Sverige.
Narges Mohammadi har dömts och fängslats i flera omgångar för “brott” relaterade till hennes arbete för mänskliga rättigheter. Senast har hon suttit frihetsberövad sedan hon greps i maj 2015. I april 2016 dömdes hon efter en inkorrekt rättegång till 16 års fängelse för sitt arbete för mänskliga rättigheter, av vilka hon enligt iranska rättsväsendet måste avtjäna 10 år. Nu har hon släppts efter fem år, en stor seger för aktivister och människorättsförsvarare världen över som agerat för Narges!
Narges Mohammadis hälsa har varit sviktande i fängelset, och hon löper extra stor risk under pågående pandemi på grund av en lungsjukdom. I juli 2020 utfärdade Amnesty en blixtaktion för Narges då hon uppvisade symptom på Covid-19. Myndigheterna vägrade visa henne resultatet av hennes covid-test. Det internationella trycket för Narges Mohammadisfrigivning har ökat sedan dess, bland annat har FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, i veckan gjort ett uttalande och krävt att Iran släpper människorättsförsvarare vars liv är i fara på grund av coronaviruset.
Bakgrund Narges Mohammadi var vice ordförande och talesperson för Centre for Human Rights Defenders i Iran. 2011 dömdes hon till 6 års fängelse för sitt arbete för centret. Hon dömdes för ”sammankomster och konspiration i syfte att begå brott mot rikets säkerhet” och för ”spridande av propaganda mot systemet”. Samma år tilldelades hon svenska regeringens Per Anger-pris.
I april 2012 började Narges Mohammadi avtjäna straffet. Hon fick lämna fängelset tre månader senare av hälsoskäl.
Under tiden i frihet lät sig Narges Mohammadi intervjuas av olika media och deltog i samlingar utanför fängelser inför avrättningar för att stödja familjerna till de dödsdömda. Hon hade även haft kontakt med andra människorättsaktivister och i mars 2014 hade hon ett möte med Catherine Ashton, EU:s dåvarande högsta utrikesrepresentant.
Den 5 maj 2015 greps Narges Mohammadi i sitt hem och fördes till Evinfängelset för att fortsätta avtjäna straffet.
I april 2016 dömdes hon efter en inkorrekt rättegång i en revolutionsdomstol i Teheran till ytterligare 16 års fängelse för sitt arbete för mänskliga rättigheter: tio år för att ha “grundat en illegal grupp”, fem år för ”sammankomst och konspiration i syfte att begå brott mot rikets säkerhet” och ett år för att ha “spridit propaganda mot systemet”. “Bevisen” mot henne var främst de intervjuer hon gett under 2014 och mötet med Ashton. I enlighet med Irans straffriktlinjer skulle Narges Mohammadi avtjäna 10 år i fängelse för denna dom.
I juni 2016 inledde Narges Mohammadi en hungerstrejk i protest mot att myndigheterna vägrade låta henne tala med sina barn. Efter hungerstrejken har Narges hälsa, som redan tidigare var dålig, ytterligare försämrats.
I december 2019 anordnande Narges Mohammadi en fredlig manifestation tillsammans med andra kvinnor i Evinfängelset, bland annat människorättsförsvararna Yasaman Aryani och Atena Daemi. De ville visa solidaritet med människorna som dödats i demonstrationerna i Iran. Minst 300 personer dödades när iranska säkerhetsstyrkor gjorde våldsamma tillslag mot demonstrationer i november 2019. På grund av manifestationen flyttades Narges Mohammadi till Zanjanfängelset, och misshandlades av fängelsevakter under färden.