Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Iran: Ny våg av attacker mot journalister

En ökning av gripanden, förföljelse och fängslande av oberoende journalister i Iran tyder på myndigheternas fullständiga beslutsamhet att krossa hoppet om ökad frihet som växte fram efter valet av president Hassan Rouhani, säger Amnesty International i rapporten Jailed for being a journalist

- Sättet journalister behandlas på i Iran äventyrar allting journalistiken står för. Alla som bedöms vara kritiker av myndigheterna har löpt en ökad risk att gripas och förföljas de senaste månaderna. Detta har skapat ett klimat av rädsla där alla som yttrar kritik får en expressbiljett till fängelset, säger Hassiba Hadj Sahraoui, biträdande chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

- "Myndigheternas" nolltolerans för någonting annat än statssanktionerade åsikter och röster innebär att enbart rapportera nyheterna kan leda till att en fängslas.

Vågen av förtryck intensifierades efter det omtvistade valet 2009. Nu verkar myndigheterna ta ett ytterligare krafttag för att krossa all strävan efter ökade friheter som presidentvalet 2013 innebar ett hopp om.

Iranska och utländska journalister har trakasserats, hotats, gripits och fängslats för att ha utfört legitimt journalistiskt arbete. Andra mediearbetare, som filmare, har stött på lagliga hinder som stoppat deras arbete. 

Många av de som grips åtalas enligt paragrafer i den islamiska brottsbalken som löst definierar "brott", som "spridande av lögner", "sprida propaganda mot systemet" och "skapa oro hos allmänheten", och kriminaliserar en lång rad fredliga aktiviteter. Myndigheterna använder sig också av utdragna rättegångar och nekande av permission för läkarvård som hot mot journalister som vågar vara kritiska.

- Dessa alltför generella bestämmelser har använts för att stoppa mediearbetare från att förse världen med oberoende nyheter från Iran, säger Hassiba Hadj Sahraoui. 

- Irans rättsystem leker med lagarna och använder långdragna rättegångar och fängelsestraff för att tvinga oberoende journalister att censurera sig själva.

Jason Rezaian, korrespondent för the Washington Post, med amerikanskt och iranskt medborgarskap och hans fru Yeganeh Salehi, journalist för tidningen the National i Förenade Arabemiraten, greps 22 juli i Teheran. Tre dagar senare bekräftade myndigheterna att de två hade gripits och att vidare information inte kommer lämnas innan de kompletterat "teknisk utredning och förhör". Var de två journalisterna befinner sig är fortfarande inte känt.

Ytterligare en journalist, Serajin Mirdamadi, dömdes nyligen till sex års fängelse för för att ha deltagit i en sammansvärjning "mot rikets säkerhet" och för att ha "spridit propaganda mot systemet". 

Mahnaz Mohammadi, dokumentärfilmare och kvinnorättsaktivist, Reyhaneh Tabatabaei, journalist, Marizeh Rasouli, redaktör för ett antal reformisttidningar och journalisten Sajedeh Arabsorkhi är bland de många mediearbetare som kallats för att avtjäna fängelsestraff för att ha brutit mot de generella säkerhetslagarna.

- Oberoende journalistik är inte ett brott. Iranska myndigheter måste omedelbart och ovillkorligen släppa alla som gripits och fängslats bara för att fredligt ha använt sin yttrandefrihet och mötesfrihet, säger Hassiba Hadj Sahraoui.

Ämnen

Kategorier