Gå direkt till innehåll
Iran: samvetsfånge frigiven mot borgen - hennes man avslutar hungerstrejk

Nyhet -

Iran: samvetsfånge frigiven mot borgen - hennes man avslutar hungerstrejk

Den iranske människorättsförsvararen och författaren Golrokh Ebrahimi Iraee har frigivits mot borgen. Som resultat av det avslutade hennes man Arash Sadehgi sin hungerstrejk den 3 januari, men är fortfarande i desperat behov av sjukhusvård.

Arash Sadeghi är dömd till 15 års fängelse för att bland annat "ha spridit propaganda mot systemet" och "förolämpat grundaren av den islamska republiken". Hans fru, Golrokh Ebrahimi Iraee, är dömd till sex år för att bland annat ha "förolämpat islam" genom att skriva en fiktiv berättelse om stening, som inte ens publicerats.

Den 24 oktober inledde Arash Sadehgi en hungerstrejk i protest mot att hans hustru fängslat och vägrade att ta emot medicinsk vård trots att hans liv var i fara. Han är fortsatt fängslad men får nu näring intravenöst.

Amnesty inledde en aktion för Arash Sadeghi och Golrokh Ebrahimi och trycket från omvärlden blev stort på de iranska myndigheterna. Amnesty kommer att fortsätta agera för att både ska friges då de är samvetsfångar som fängslat för att fredligt ha utnyttjat sina fri - och rättigheter.

Läs mer om paret här. 

Läs senaste uppgifterna om Arash Sadeghis behov av att få sjukhusvård som han i nuläget inte får. 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916