Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Iran: Sex kurdiska män riskerar att avrättas idag

De iranska myndigheterna måste omedelbart stoppa avrättningarna av de sex män som sitter fängslade i Ghezel Hesar-fängelset nära Teheran. Två av männen förflyttades till isoleringsceller på onsdagen, vilket har väckt oro över att avrättningarna nu kan vara nära förestående, säger Amnesty International. 

Hamed Ahmadi och Sedigh Mohammadi är bland de sex sunnimuslimska män från Irans kurdiska minoritet som dömts till döden för brott som "fiendskap mot Gud" och "korruption på jorden". 

- Nyheten om förflyttningen av de två männen till isoleringsceller tyder på det värsta. Isoleringscellerna är allmänt kända som "väntrummet" för fångar som är dömda till döden, säger Hassiba Hadj Sahraoui, biträdande chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning. 

- Dödsstraffet är det grymmaste och mest omänskliga straffet. I decennier har iranska myndigheter regelbundet utfärdat dödsstraff på ett hänsynslöst sätt.

Amnesty International har också tagit del av uppgifter om att myndigheterna planerar att förflytta även de fyra andra männen - Jamshid Dehgani, hans yngre bror Jahangir Dehgani, Kamal Molayee och Hadi Hosseini - till isoleringsceller.

Organisationen anser att rättegångarna mot några av männen inte har levt upp till internationella krav på en rättvis rättegång. 

- Frigivningarna av några politiska fångar har tänt en gnista av hopp, men avrättningarna har fortsatt och inga symboliska gester kan gottgöra de iranska myndigheternas urusla meritlista gällande mänskliga rättigheter. 

Iran är det land i världen som, efter Kina, avrättar flest fångar. Mer än 400 avrättningar tros ha skett under 2013.

Amnesty International motsätter sig dödsstraffet i alla situationer, utan undantag.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916