Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Iran - Två unga personer avrättade i Iran

23-åriga Fatemeh Salbehi hängdes igår i Iran för ett brott som hon påstås ha utfört som 17-åring. Detta skedde bara en vecka efter det att en annan ung brottsling, Samad Zahabi, hängdes för ett brott som också han påstods ha begått som 17-åring.

Fatemeh Salbehi hängdes i Shirazfängelset i provinsen Fars, trots att Iran är bunden av ett absolut internationellt förbud mot att avrätta personer som var under 18 år när brottet begicks, och trots allvarliga brister i både hennes rättegång och hennes överklagande.

Hon dömdes till döden i maj 2010 för mordet på sin 30-årige man som hon hade tvingats gifta sig med som 16-åring. Det finns intyg på att hon led av en allvarlig depression och självmordstankar vid tiden för dådet.

- Användandet av dödsstraff är alltid grymt, omänskligt och förnedrande, men det är extra sjukt när det verkställs som ett straff för ett brott som begåtts av någon som var under 18 år, och efter en rättsprocess som mest kan liknas vid en parodi på rättvisa, säger Said Boumedouha, chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.Samad Zahabi hängdes i tysthet för åtta dagar sedan i Kermanshah´s Dizel Abad fängelset i provinsen Kermanshah, dömd för att ha skjutit en annan fåraherde i ett bråk om vem som skulle valla fåren. Han dömdes till döden i mars 2013 trots att han både under förhören och i rättegången hävdat att agerat i självförsvar och att han hamnat i ett bråk han inte startat.

Mellan 2005 och 2015 har Amnesty fått rapporter om minst 75 avrättningar av personer som var under 18 år när det påstådda brottet begicks, tre av dem har avrättats under 2015. Över 160 "ungdomsbrottslingar" tros sitta i en dödscell i Iran i väntan på att avrättas.

Läs hela pressmeddelandet på engelska här

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll