Gå direkt till innehåll
Iran - ung man fri efter tio år som dödsdömd

Nyhet -

Iran - ung man fri efter tio år som dödsdömd

Salar Shadizadi frigavs den 25 april efter tio år som dödsdömd. Familjen till den pojke Salar oavsiktligt råkat döda hade gått med på benådning mot diyah - blodspengar.

Salar Shadizadi, som då var 15 år, greps i februari 2007 efter att kroppen av en vän till honom hittas i familjen Shadizadis trädgård. Han dömdes till döden för mord. Sedan dess har Shadizadi vid minst tre tillfällen utsatts för den psykiska ångesten att föras till isoleringscell inför förestående avrättning. Amnesty International har vid flera tillfällen mobiliserat för att stoppa avrättningen. Senast det hände var i december 2016.

I ett brev från fängelset i november 2015 skrev Salar Shadizadi att han förorsakat den “katastrofala” döden för sin barndomsvän efter en “dum lek” där hans vän utmanat honom att gå ut i trädgården på natten, väl medveten om att Salar var mörkrädd och trodde att det fanns onda andar i trädgården. Salar hade sett något som rörde sig och i rädsla högg han mot det och insåg först efteråt att det var hans vän. Han skrev också att då han hölls på polisstationen, utan vare sig advokat eller familjen närvarande, var situationen så skrämmande och obehagligt att han inte vågade berätta sanningen. Han hade tänkt berätta vid rättegången men advokaten hade uppmanat honom att vara tyst.

Ämnen