Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Israel/De ockuperade områdena: Olaglig konfiskering av mark måste stoppas


De israeliska myndigheternas upprörande plan att konfiskera 400 hektar mark på Västbanken är olaglig och måste omedelbart dras tillbaka, säger Amnesty International.

- Israels strategi att olagligt beslagta mark för att utöka bosättningarna på Västbanken måste upphöra en gång för alla. Konfiskeringarna är inte bara ett brott mot folkrätten utan leder också till en lång rad omfattande kränkningar av palestiniernas mänskliga rättigheter, säger Philip Luther, chef för Amnesty Internationals Mellanösternavdelning.

- Rapporter om att den israeliska regeringen rättfärdigar konfiskeringen av mark, som ett svar på det beklagliga mordet på tre israeliska ungdomar i juni, tyder på att detta är en form av kollektiv bestraffning, och visar att Israel rör sig längre och längre från sina folkrättsliga förpliktelser. 

Den plan som offentliggjordes av Israel på söndagen skulle få direkta konsekvenser för minst fem byar i Betlehemsområdet. Om denna plan sätts i verket är det den största landkonfiskeringen i de ockuperade områdena sedan 1980-talet.

Israel hänvisar till en tolkning av en lag från den ottomanska eran (som upphörde under första världskriget) om att mark som inte odlats under ett antal år är "statlig" mark. Cirka 40 procent av Västbanken har redan klassificerats som "statlig" mark av Israel. 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916