Gå direkt till innehåll
Israel: Fångutväxlingen visar behovet av att skydda fångars rättigheter

Nyhet -

Israel: Fångutväxlingen visar behovet av att skydda fångars rättigheter

Den fångutväxling som idag påbörjats med frigivningen av den israeliske soldaten Gilad Shalit (bilden) och 477 palestinska fångar belyser behovet av en human behandling av alla fångar i Israel och i de ockuperade palestinska områdena, säger Amnesty International idag.

- Den här uppgörelsen är en lättnad för Gilad Shalit och hans familj efter en prövning som har pågått i mer än fem år. Många palestinska familjer kommer att känna en liknande känsla av lättnad i dag när de återförenas med sina släktingar, många av dem har tillbringat årtionden under svåra förhållanden i israeliska förvar, säger Malcolm Smart, chef på Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

- Men mer behöver göras för att skydda rättigheterna för tusentals andra som sitter kvar i förvar. De israeliska myndigheterna, Hamas i Gaza och den palestinska myndigheten på Västbanken måste ta detta tillfälle för att säkerställa rättigheterna för samtliga fångar och häktade i sina respektive förvar och fängelser.

Gilad Shalit tillfångatogs av palestinska väpnade grupper från Gaza i en attack mot en israelisk armébas i Israel, nära gränsen till Gaza, den 25 juni 2006. Sedan dess har han nekats alla kontakt med sin familj, som har kämpat oförtröttligt för hans frigivning. Han har inte heller tillåtits ha kontakt med Internationella rödakorskommittén, trots upprepade vädjanden från Amnesty International och andra organisationer, vilket gjorde det omöjligt att kontrollera hur han mådde och behandlades under fångenskapen.

Amnesty International har upprepade gånger uppmanat Hamas att inte behandla Gilad Shalit som gisslan och använda honom som en bricka i förhandlingsspelet, då det strider mot deras skyldigheter enligt internationell humanitär rätt.

Amnesty har också konsekvent uttryckt sin oro till de israeliska myndigheterna om förhållandena för palestinska fångar och protesterat mot det faktum att Israel fortsätter att fängsla palestinier från de ockuperade områdena när de befinner sig inne i Israel, i strid med sina skyldigheter enligt den fjärde Genèvekonventionen.

Mer än 5 200 palestinier från Västbanken - inklusive östra Jerusalem - och i Gaza, vilka tillsammans utgör de ockuperade palestinska områdena, är för närvarande fängslade i anläggningar som drivs av den israeliska fångvården. De allra flesta är kvar i Israel.

- Den internationell humanitära rätten garanterar varje frihetsberövad person rätt till human och värdig behandling, adekvat medicinsk vård och regelbundna besök av sin familj, säger Malcolm Smart.

- Israel, Hamas och den palestinska myndigheten på Västbanken måste se till att alla fångar i rimlig tid får rättvisa rättegångar som uppfyller internationella standard och att rättsliga avgöranden om frisläppande av fångar genomförs.

Trots att Västbanken, inklusive östra Jerusalem, och Gaza är internationellt erkända som en enda territoriell enhet under Osloavtalet och internationell humanitär rätt, låter de israeliska myndigheterna inte palestinierna i Gaza få tillträde till Västbanken eller vice versa. Dessa palestinier blir därmed helt avskurna från sina familjemedlemmar utan möjlighet till besök.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916