Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Israel/Gaza: Amnesty kräver vapenembargo och internationell utredning

Dödssiffrorna stiger och den palestinska raketbeskjutningen in i Israel intensifieras. På fredagsmorgonen uppgavs siffran vara uppe i drygt 100 dödade på Gazaremsan, varav 24 barn och 16 kvinnor, Antalet skadade uppges till över 600 och mer än 340 hem i Gaza är totalt sönderbombade eller obeboeliga. Minst 20 israeler har skadats av palestinska raketer och flera byggnader har förstörts.

- I takt med att våldet ökar blir det allt nödvändigare att FN tillsätter en internationell oberoende utredning som får uppdrag att utreda brott mot den internationella humanitära rätten begångna av parterna i såväl Israel som på Gazaremsan. Detta är ett oerhört viktigt första steg för att kunna säkerställa att de som har begått krigsförbrytelser och andra allvarliga folkrättsbrott kan ställas till svars, säger Philip Luther, chef för Amnesty Internationals Mellanöstern-och Nordafrikaavdelning.

Amnesty uppmanar även FN att omedelbart införa ett vapenembargo mot Israel, Hamas och andra palestinska väpnade grupper. I väntan på ett vapenembargo måste samtliga stater stoppa alla leveranser av militär utrustning, stöd och ammunition till parterna. 

Läs hela uttalandet  


Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916