Nyhet -
Israel/Gaza: Amnesty och HRW nekas tillträde till Gaza
- De israeliska myndigheterna spelar ett byråkratiskt spel när de ställer helt orimliga villkor för att ge internationella människorättsorganisationer tillträde till Gaza, samtidigt som dödstalet bara skjuter i höjden, säger Anne FitzGerald från Amnesty International.
Israel måste omedelbart ge tillstånd till Amnesty International, Human Rights Watch och andra internationella människorättsorganisationer att komma in i Gaza, så att de på plats kan utreda anklagelserna om allvarliga krigsförbrytelser som begåtts av alla parter i konflikten, säger Amnesty International och Human Rights Watch i ett gemensamt uttalande.
- Såväl offren, deras anhöriga, som allmänheten har rätt att få klarhet och då krävs att Israel garanterar full insyn och upphör med att hindra fristående och opartiska utredningar av de övergrepp som begåtts.
Sedan den israeliska militära operationen inleddes den 8 juli har Israel, trots upprepade förfrågningar, vägrat ge Amnesty International och Human Rights Watch tillträde till Gaza via den av Israel kontrollerade gränsövergången, Erez. De bägge organisationerna har även begärt tillstånd av de egyptiska myndigheterna men detta har inte heller beviljats.
- Värdefull tid har gått förlorad och det är nödvändigt att organisationerna nu får tillträde så att de kan utföra sitt viktiga arbete med att utreda anklagelserna om krigsförbrytelser.
- Israel hävdar att Hamas ligger bakom flera civila dödsfall, om de nu är så säkra på detta varför hindrar de då människorättsorganisationer från att utreda på plats, säger Sarah Leah Whitson, Mellanösternchef på Human Rights Watch. Påståenden från inblandade i konflikten kan inte avgöra om krigsförbrytelser begåtts, det kan bara regelrätta utredningar göra.
Sedan den 7 juli har Amnesty vid tre tillfällen lämnat in ansökan till de israeliska myndigheterna, att få tillstånd att få komma in i Gaza via gränsövergången Erez. Tillståndsförfrågningar handläggs av försvarsministeriet. Varje gång har svaret blivit att myndigheterna inte kunde handlägga ärendet eftersom gränsövergången varit stängd. Under samma period har dock journalister, FN-personal, biståndsarbetare och andra haft tillstånd att ta sig in och ut via denna gränsövergång.
Amnesty har även vänt sig till det israeliska utrikesdepartementet och flera företrädare från andra länders regeringar har lyft frågan för Amnestys räkning men utan resultat.
Även Human Rights Watch (HRW) har stoppats från att ta sig in i Gaza. Myndigheterna har hävdat att HRW inte är en registrerad organisation och därför inte släpps in trots att de under många år haft tillstånd att besöka Gaza utan att vara registrerade.
Sedan Israel inledde bombattackerna mot Gaza i början av juli har, enligt FN, hittills 1 976 palestinier dödats varav 1 417 civila, av dem 459 barn och 239 kvinnor. Tusentals odetonerade bomber finns spridda över hela Gaza. Hundratusentals människor har tvingats lämna sina hem. Sextiosju israeler har dödats varav tre civila.
Palestinska väpnade grupper har avfyrat tusentals urskiljningslösa raketer mot bostadsområden i Israel och har enligt uppgift lagrat raketer i skolbyggnader och underlåtit att vidta åtgärder för att skydda civila i Gaza, vilket är ett brott mot internationell humanitär rätt.
Den israeliska regeringen måste tillåta att anklagelser om krigsförbrytelser blir grundligt och opartiskt utredda. En aktiv övervakning med människorättsexperter på plats skulle också kunna förhindra vidare övergrepp från samtliga parter.
Senast Israel tillät Human Rights Watch att komma in i Gaza genom gränsövergången Erez var 2006, Amnesty släpptes senast in sommaren 2012.
Sedan dess har Amnesty och HRW blivit tillsagda att de måste bli registrerade via utrikesdepartementet något som är förbehållet diplomater och FN-personal eller via Socialdepartementet vilket bara gäller för biståndsorganisationer. Amnesty och HRW ingår inte i någon av dessa kategorier och har därmed nekats tillträde.