Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Israel/Gaza: Angrepp på sjukvårdsinrättningar och civila kräver oberoende utredningar

De fortsatta bombningarna av civila bostäder i flera områden i Gazaremsan, samt beskjutningen av ett sjukhus, läggs till listan över möjliga krigsförbrytelser som kräver en brådskande, oberoende internationell utredning, säger Amnesty International. 

Enligt en talesman för Gazas hälsoministerium utsattes den tredje våningen i Al-Aqsa-sjukhuset i Deir al-Balah för israelisk beskjutning. Minst fyra personer dödades och dussintals skadades. 

- Attacken den 21 juli mot Al-Aqsa-sjukhuset är den senaste i en rad av angrepp på och i närheten av sjukvårdsinrättningar i Gaza, som sedan den israeliska offensiven inleddes den 8 juli kämpat för att klara av tusentals skadade. Det finns inget försvar för att vid något tillfälle angripa vårdinrättningar – händelsen understryker behovet av en snabb, opartisk internationell utredning på uppdrag av FN, säger Philip Luther, chef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet på Amnesty International 

Förra veckan attackerades al-Wafa-sjukhuset i Shejaiya två gånger av israeliska styrkor. 

På den fjärde dagen av den israeliska markinvasionen är antalet döda i Gaza nu mer än 550 personer, de flesta av dem civila. Det finns ett akut behov av att parterna kommer överens om regelbundna uppehåll i striderna för att underlätta evakueringen av döda och sårade. Omkring 1,2 miljoner människor står utan vatten- eller avlopp och kommunalarbetare och hjälporganisationer behöver utföra akuta reparationer för att förhindra en hälsokatastrof.

Den intensiva israeliska beskjutningen av Shejaiya , från lördag kväll till söndag morgon, dödade mer än 60 personer, varav minst 17 barn och 14 kvinnor. Mer än 200 människor rapporteras skadade, och civila tvingades fly under beskjutning. Minst 13 israeliska soldater dödades också under natten, de flesta av dem i Shejaiya.

Den israeliska militären sade att SShejaiya, ett tätbefolkat område med cirka 92 000 invånare öster om Gaza City, blivit måltavla eftersom det var en "fästning" med raketer, tunnlar och kommandocentraler. Israeliska militära och statliga tjänstemän har upprepade gånger sagt att civila varnats och uppmanats evakuera området dagarna innan det angreps. 

Men många civila i Shejaiya och andra områden har inte kunnat lämna eftersom de inte har någonstans att ta vägen. Alla UNRWA:s skolor och andra byggnader som öppnats som härbärgen är överfyllda. Att utfärda varningar om att evakuera hela områden fråntar inte de israeliska styrkorna deras skyldighet att skydda civila i enlighet med internationell humanitär rätt.

Hamas har också, i strid med den humanitära rätten, fortsatt att avfyra hundratals raketer in i Israel som dödat två civila israeler och skadade andra. 

- De obevekliga bombardemangen av Shejaiya och andra civila områden i Gaza, liksom de fortsatta urskillningslösa raketattackerna mot Israel, kräver brådskande internationella åtgärder för att förhindra fortsatta kränkningar. Amnesty återupprepar kravet att FN bör införa ett vapenembargo för samtliga parter, och alla stater bör omedelbart avbryta överföringar av militär utrustning till Israel, Hamas och andra palestinska väpnade grupper i Gaza, säger Philip Luther.


Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916