Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Israel och de ockuperade områdena: Stoppa trakasserierna mot palestinska aktivister

Amnesty International har anklagat de israeliska myndigheterna för att ha hotat och med rättsliga metoder trakasserat Nariman Tamimi, en palestinsk rättsaktivist, som nu delvis hålls i husarrest för att förhindra henne att delta i fredliga protester.

- Det är en oavbruten kampanj av trakasserier, den senaste av många människorättskränkningar, som pågår mot Nariman Tamimi, hennes familj och de som bor i samma by. De här godtyckliga restriktionerna måste omedelbart tas bort och åtalet mot henne måste läggas ned, säger Philip Luther på Amnesty.

Tamimi greps tillsammans med en annan aktivist, Rana Hamadi, på fredagen den 28 juni när boende i Nabi Saleh gick mot en närliggande källa för att protestera mot att deras mark tagits ifrån dem. 2009 ockuperade israeliska bosättare källan Al-Qaws som ligger i närheten av byn Nabi Saleh där Tamimi bor. Den olagliga bosättningen får nu skydd från militären.

Under demonstrationen närmade sig en soldat dem och sa att de kunde gripas om de inte lämnade platsen. När de försökte lämna området kom fler soldater fram och grep de två kvinnorna. De anklagades för att befinna sig i en "stängd militärzon".

Efter att de släpptes i måndags i väntan på rättegång har domstolen satt dem i husarrest. De får inte lämna sina hem mellan 09 och 17 på fredagar, när protesterna äger rum.

- De har förnekats sin grundläggande mänskliga rättighet att delta i fredliga protester mot israeliska bosättare som olagligt har ockuperat land, säger Philip Luther

När Nariman Tamimi pratade med Amnesty efter gripandet berättade hon att de hade tvingats på fotbojor och att de fick sitta i en bil över natten. Dessutom hade de transporterats i en skåpbil tillsammans med israeliska manliga fångar, som hade attackerat dem verbalt och hotat dem.

Tamimi har gripits flera gånger tidigare och hennes man har fängslats minst två gånger. Tamimis bror sköts till döds av israeliska soldater vid en demonstration förra året. Han dog två dagar efter att han blivit skjuten och det finns en videofilm som visar hur de israeliska soldaterna försenar familjens försök att ta honom till sjukhuset.

- Det här visar militärens och de israeliska myndigheternas brutalitet i trakasserierna mot dem som vill stå upp för sina rättigheter. De försöker med allt för att hota och tysta aktivister och deras familjer, säger Philip Luther.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916