Gå direkt till innehåll
Israel/Palestina: ​Amnesty lanserar ett digitalt verktyg som avslöjar Israels attacker mot Gaz

Nyhet -

Israel/Palestina: ​Amnesty lanserar ett digitalt verktyg som avslöjar Israels attacker mot Gaz

Tillsammans med Forensic Architecture lanserar Amnesty "The Gaza Platform", en digital karta som kommer att visa de mer än 2 500 attackerna mot Gaza som genomfördes under Israels "Operation Protective Edge" i juli och augusti 2014.

- Gazaplattformen är det hittills mest omfattande registret över de attacker som utfördes. Den ger oss möjlighet att lägga ihop drygt 2 500 enskilda attacker och visar på den enorma omfattningen av förstörelsen som orsakades av Israels 50-dagarskrig förra sommaren, säger Philip Luther, chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

- Genom att avslöja ett mönster snarare än att bara lista ett antal enskilda attacker ger detta verktyget möjligheten att exponera systematiken i Israels övergrepp. Vårt mål är att det ska fungera som ett ovärderligt verktyg för de utredare som utkräver ansvar för de brott mot mänskliga rättigheter som begicks under konflikten.

Så här fungerar plattformen

Plattformen registrerar tid och plats för varje attack på en interaktiv karta och klassificerar enligt ett antal kriterier vilken typ av attack det rörde sig om, vilket som var målet och hur många som dödades. Foton, videosekvenser, ögonvittnesskildringar och satellitbilder finns också tillgängliga när det gäller vissa attacker. Med hjälp av datavisualisering och digital kartläggning går det att söka information om de israeliska attackerna,

Ett forskningsteam i London och i Gaza har under flera månader sammanställt uppgifterna som samlats in av organisationer baserade i Gaza, bland annat människorättsorganisationerna, Al Mezan och Palestinska centret för mänskliga rättigheter (PCHR) samt information som samlats in av Amnesty.

En stor mängd information behandlas fortfarande och kommer att läggas till allt eftersom det blir klart. Med det som hittills sammanställts visar att 270 israeliska attacker utfördes med artillerield och dödade 320 civila. Artilleribeskjutning i tättbefolkade civila områden klassas som urskillningslösa attacker och bör därför utredas som krigsförbrytelser.

Plattformen visar även att mer än 1 200 attacker riktades direkt mot bostadshus vilket ledde till minst 1 100 civila dödsoffer. Attacker mot civila som inte deltar i striderna eller mot civila mål är brott mot den internationella humanitära rätten - krigets lagar. Såväl Amnesty International som FN:s undersökningskommission och även andra organisationer har skarpt kritiserat dessa attacker.

The Gaza Platform är ett pilotprojekt där Amnesty samarbetar med Forensic Architecture som är knutet till University of London.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916