Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Israel: Reseförbudet mot Mordechai Vanunu måste upphävas


Den här veckan ska den israeliska högsta domstolen pröva en begäran från den israeliske visselblåsaren Mordechai Vanunu om att reseförbudet mot honom upphävs.

Vanunu har bjudits in av 54 parlamentariker att tala i det brittiska parlamentet den 18 juni. Han ska berätta om sina 18 år i fängelse och de hårda restriktioner som han lever under sedan han släpptes 2004, som straff för att han avslöjat information om Israels kärnvapenprogram. Amnesty har skarpt kritiserat restriktionerna som bryter mot hans rätt till rörelsefrihet, yttrandefrihet och mötesfrihet.

I samband med det planerade besöket i England har Amnesty International bjudit in Vanunu att delta i ett panelsamtal den 17 juni på Frontline Club tillsammans med bland andra FN:s särskilde rapportör för yttrande-och åsiktsfrihet, Frank La Rue. Samtalet kommer att ta upp situationen för  visselblåsare, bland dem Edward Snowden och Chelsea Manning. 

Mordechai Vanunus försvarsadvokater försöker få reseförbudet mot Vanunu upphävt så att han ska kunna åka till London. Reseförbudet, som införts av inrikesministeriet, ska omprövas i slutet av denna månad och sannolikt kommer det att förlängas. Förutom förbudet att lämna Israel får han inte besöka andra länders ambassader eller konsultat och heller inte ta sig till hamnar eller flygplatser eller komma närmare än 500 meter från gränsposteringar.

Nyligen förlängdes förbudet för Vanunu  att delta i chattar på internet. Han är också förbjuden att ha kontakt med utländska medborgare, inklusive journalister utan särskilt tillstånd. När reseförbudet upphör i slutet av maj kommer Vanunus advokater att kräva av högsta domstolen att samtliga restriktioner hävs. Advokaten, Avigdor Deldman, säger till Amnesty: "dessa odemokratiska och absurda restriktioner har ingenting med rikets säkerhet att göra, det handlar bara om hämnd, utstötning och att förgöra Mordechai Vanunu som människa och anti-kärnvapenaktivist".  

Amnesty anser att de israeliska myndigheternas försök att rättfärdiga restriktionerna med att de är nödvändiga för att hindra honom att avslöja fler hemligheter om Israels kärnvapenprogram och att han är ett nationellt säkerhetshot, är hyckleri. Vanunus kunskaper om Israels kärnvapen sträcker sig till 1986, nästan 30 år tillbaka i tiden. Informationen är redan tillgänglig för allmänheten och helt irrelevant idag.  

Bakgrund

Mordechai Vanunu arbetade som kärntekniker på en kärnkraftsanläggning i Israel. I en intervju för den brittiska tidningen Sunday Times 1986 avslöjade han uppgifter om det israeliska kärnvapenprogrammet. Han kidnappades i Rom av den israeliska säkerhetstjänsten, Mossad, och fördes i hemlighet till Israel där han ställdes inför rätta och dömdes till 18 års fängelse. Han hölls på hemlig plats under lång tid och kritik har framförts mot själva rättegången, det långa straffet och att han under elva år satt i isoleringscell. 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916