Gå direkt till innehåll

Nyhet -

​Israel/OPT - människorättsförsvarare frigiven

Hasan Safadi, palestinsk människorättsförsvararen och aktiv i Addameer, en grupp för palestinska fångars rättigheter, frigavs den 7 december efter nästan ett och ett halvt år i administrativt häkte. Hasan Safadi var fängslad utan åtal eller rättegång.

Hasan Safadi greps av de israeliska myndigheterna den 1 maj 2016 vid al-Karameh-gränsen mellan Jordanien och de ockuperade palestinska territorierna (OPT). Han var på väg tillbaka hem efter en konferens i Libanon om rättvisa, ansvarsfrågor och fångarnas rättigheter. Han förhördes i 40 dagar och under den tiden hindrades han från att sova och och hölls fastbunden i obekväma ställningar. Han nekades också tillgång till advokat under de första tio dagarna.

En dryg månad senare anklagades Hasan Safadi anklagat för att ha besökt ett "fiende-land” (Libanon). Samma dag beordrade domstolen hans frigivning mot en borgen på 650 USD. När hans föräldrar väntade på besked om frigivning kom emellertid ett beslut om att en sex månaders administrativ häktningsorder utfärdats mot honom. Hasan Safadi hölls fängslad i Ketziot-fängelset i södra Israel, i strid med IV Genevekonventionen som stadgar att en fånge från en ockuperad befolkning ska hållas fängslad på det ockuperade området.

Amnesty utfärdade en aktion för Hassan Safadi i juli 2016 och många har agerat för hans frigivning. Hasan Safadi har tackat Amnesty och alla dem som agerat för honom:

"Jag tackar så mycket för ert stöd och för att ni tror på de palestinska människorättsförsvararna som ständigt är utsatta och tystade för att deras avslöjanden om kränkningar av mänskliga rättigheter…. vår styrka ligger i vår solidaritet och för att vi står upp för varandras rättigheter. …. Ockupationen har försökt tysta mig och bryta ner min vilja genom den administrativa häktningen men jag låter mig inte brytas ner och jag kommer att fortsätta mitt arbete tills ockupationen upphör.”

Ämnen

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916