Gå direkt till innehåll
Italien: Över 100 migranter döda efter veckans andra fasansfulla förlisning

Nyhet -

Italien: Över 100 migranter döda efter veckans andra fasansfulla förlisning


De italienska myndigheterna och EU måste fördubbla sina ansträngningar att patrullera sina kuster och hjälpa migranter för att förhindra ytterligare tragiska förluster av människoliv. Det säger Amnesty efter att minst 100 personer, inklusive barn, omkom utanför Italiens kust den 3 oktober. 


Båten, som enligt uppgift kom från Libyen, hade över 500 migranter från huvudsakligen Eritrea och Somalia ombord, då den fattade eld och sjönk utanför den italienska ön Lampedusa. Omkring 120 personer har räddats och över 100 döda kroppar har än så länge dragits upp på land. Många saknas ännu. 


- Vattnet runt den lilla ön Lampedusa har tragiskt nog igen blivit en gravplats för migranter. De här grymma händelserna fortsätter att upprepa sig då tusentals människor gör den riskfyllda färden över Medelhavet i jakt på ett bättre liv, säger Jezerca Tigani, biträdande chef för Amnestys Europa-  och Centralasienavdelning.


- Det är hög tid att de italienska myndigheterna och EU utökar sin kapacitet för räddningsarbete och samarbete i Medelhavsområdet istället för att fokusera sina resurser på att stänga gränserna. Mer måste göras för att förhindra att fler liv går till spillo i framtiden. 


Madeleine Seidlitz, jurist på svenska Amnesty, instämmer: 


- EU lägger mer och mer fokus på gränskontrollerande åtgärder och möjligheten att lagligt ta sig till Europa, även som flykting, är i princip obefintlig. Systemet är orättfärdigt och fokus måste läggas på att finna en lösning och möjlighet för människor att på lagliga vägar ta sig till skydd i vår del av världen.


Överlevande från tragedin har beskrivit hur döda kroppar har flutit runt i vattnet medan besättningar från fiskebåtar frenetiskt försökte rädda överlevande. 


Ett annat fartyg med över 460 migranter anlände till Lampedusa kort innan förlisningen. De personerna är nu inhysta på öns center för migranter, som nu hyser omkring 700 individer. 


Det här är den andra gången en båt förliser utanför Italiens kust den här veckan. Den 30 september dog 13 migranter då båten de färdades i gick på grund utanför Siciliens kust. Flyktingsmugglarna på den sjunkande båten ska enligt uppgifter ha tvingat migranterna att hoppa överbord mot en sker död genom att piska dem och hota dem med knivar.

Ämnen

Kategorier