Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Italien: Stoppa tvångsvräkningen av romska familjer

De italienska myndigheterna måste omedelbart stoppa planerna på att vräka romska familjer från ett läger i utkanten av Rom. De bör istället förbättra standarden i lägret för att de boende ska få tillgång till lämplig bostad, säger Amnesty International.

Roms kommun planerar att stänga lägret Tor de' Cenci och flytta de boende till ett nytt läger senast den 10 juli.

- Den allvarliga försämringen av levnadsförhållandena i lägret och budskapet att Tor de' Cenci kommer att stängas under alla omständigheter visar på bristerna i konsultationen med de boende. Det enda alternativet som erbjöds av myndigheterna var att flytta till ett annat läger, säger Jezerca Tigani på Amnesty.

- Myndigheterna måste avstå från att tvångsvräka de boende som inte vill flytta och istället diskutera fram en lösning för att förbättra boendeförhållanden i lägret, fortsätter hon.

En talesperson för de boende i Tor de' Cenci säger att de bollas fram och tillbaka mellan olika läger. "Det är inte möjligt att först placera oss i ett läger och efter tre år flytta oss till ett annat och efter ytterligare tio år flytta oss igen."

Fler än 350 personer av romsk etnicitet, mestadels från Bosnien och Makedonien, har bott i Tor de' Cenci i upp till 16 år. Lägret öppnade 1995 och i början fanns grundläggande service som skolor för barnen. De senaste två åren har dock levnadsförhållandena försämrats avsevärt och myndigheterna har länge hotat att stänga lägret.

Det nya lägret La Barbuta, som ligger nära flygplatsen Ciampino, kommer att vara rassegregerat och dessutom omgärdat av stängsel och övervakat av kameror. Trots att det är förbjudet enligt internationell rätt så planerar de lokala myndigheterna att enbart placera romska familjer i lägret.

- Myndigheterna måste förbättra boendestandarden i Tor de' Cenci och garantera att La Barbuta inte används som ett rassegregerat läger. De måste också garantera att ingen tvångsförflyttas till det nya lägret och att andra boendealternativ erbjuds, säger Tigani.

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916