Gå direkt till innehåll

Nyhet -

​Jemen: Flyganfall dödade minst 25 - bland dem sex barn

Minst sex barn under tio års ålder dödades under torsdagen, då flyganfall ledda av Saudiarabien attackerade Jemens huvudstad Sanaa. Uppgifterna kommer från sjukhuspersonal och ögonvittnen som Amnesty talat med.

De döda fördes till fyra olika sjukhus efter att de blivit framgrävda under spillrorna av 14 bostadshus som attackerats tidigt på torsdagsmorgonen i ett bostadsområde nära den internationella flygplatsen. Sjukhuspersonal uppgav att det rörde sig om 25 döda. Förutom de sex barnen var många män i 30-40 årsåldern, men dödssiffran kommer sannolikt att stiga när fler blir framgrävda i rasmassorna. Ett stort antal skadade människor har förts till sjukhus de allra flesta med splitterskador.

- Det stora antalet civila dödsoffer och de många skadade som dessa bombanfall resulterat i väcker farhågor gällande respekten för den internationella humanitära rätten - krigets lagar. Saudiarabien och andra militärmakter som genomför bombanfall mot Jemen är skyldiga att vidta nödvändiga åtgärder för att skona civilbefolkningen, säger Said Boumedouha, biträdande chef för Amnesty Internationals Mellanöstern-och Nordafrikaprogram.

- I detta ingår att kontrollera att målen verkligen är militära och att, när så är möjligt, förvarna civila om attacker.

Både Huthirebellerna och den jemenitiska militären är skyldiga, enligt den humanitära rätten, att skydda civila från attackerna i områden som de kontrollerar. Bland annat genom att , så långt det är möjligt, undvika att placera soldater och vapen i bostadsområden.

Enligt ett första uttalande från Jemens hälsoministerium dödades 25 personer och 40 skadades, det finns inga uppgifter om det fanns några Huthirebeller bland de döda.

Enligt sjukvårdare som kom till platsen skedde bombanfallen när flygplatsen klockan 3 på morgonen lokal tid, i ett bostadsområde som kallas Beni Hawat. Huthirebellerna har enligt uppgift haft en vägspärr hundra meter från husen och sin al-Dailamibas 500 meter längre bort.

Talespersoner för den saudiska regeringen gjorde uttalande på torsdagen om att de förstört Huthirebellernas hela flygförsvar vid al-Dailamibasen, nära den internationella flygplatsen.

Ben Hawat var en av de platser i staden som drabbades av flyganfallen. Saudiarabien har meddelat att en koalition av tio länder inlett en militär intervention mot Huthirebellerna. I koalitionen ingår fem gulfländer från GCC, gulfländernas samarbetsråd.

USA:s regering uppgav på torsdagen att de "tillhandahåller logistik och underrättelseverksamhet" till denna militära intervention och andra regeringar, däribland Storbritannien och Turkiet har ställt sig bakom. 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916