Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Kamerun: Fängslade för påstådd homosexualitet måste släppas

De kamerunska myndigheterna måste omedelbart släppa de två män som har dömts till fem års fängelse av en domstol i Yaounde för homosexuella handlingar, säger Amnesty International.

En tredje man dömdes i sin frånvaro, efter att ha blivit fri mot borgen och sedan avvikit. Männen greps i juli i år efter att de, enligt polisen, ägnat sig åt sexuella handlingar i en bil .

- Domstolen i Yaounde måste ompröva detta upprörande straff, som utdömts enbart på grundval av männens upplevda sexuella läggning, säger Erwin van der Borght, chef för Amnestys Afrikaavdelning.

- Människor som anklagas och döms för dessa brott i Kamerun tvingas ofta utstå våld och övergrepp från andra fångar eller häktespersonal. De två männen måste omedelbart friges och de kamerunska myndigheterna måste avskaffa dessa diskriminerande lagar.

Förutom fem års fängelse ska männen, endast kända som Frankie, Jonas och Hilaire, böta 200 000 kamerunska CFA-franc var, vilket motsvarar cirka 400 USD. Deras advokat har överklagat domen. Amnesty betraktar de två männen som samvetsfångar som straffas enbart på grund av deras upplevda sexuella läggning.

Homosexualitet är olagligt i Kamerun. Minst tio personer i Yaounde och Douala har gripits för dessa brott sedan mars i år. En man, Jean-Claude Roger Mbede, dömdes till tre års fängelse den 28 april 2011. Minst sex andra som greps i juli och augusti, är kvar i häkte, medan tre män har släppts.

- Att använda lagen för att straffbelägga sexuell aktivitet mellan samtyckande vuxna strider mot internationella lagar och konventioner som Kamerun har undertecknat och ratificerat, säger Erwin van der Borght.

- Regeringen måste vidta åtgärder för att få ett slut på frihetsberövanden, arresteringar och trakasserier av personer enbart på grund av deras upplevda eller verkliga sexuella identitet, säger Erwin van der Borght.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916