Gå direkt till innehåll

Nyhet -

​Kamerun: Hundratals dödade av Boko Haram eller trakasserade av militären

En ny rapport från Amnesty International visar att närmare 400 civila i norra Kamerun har blivit brutalt dödade av Boko Haram sedan januari 2014, samtidigt som det våldsamma svaret från kamerunska säkerhetsstyrkor tillsammans med inhumana fängelseförhållanden har lett till dussintals ytterligare dödsfall.

Rapporten Human rights under fire: attacks and violations in Cameroon´s struggle with Boko Haram bygger på uppgifter från tre utredningsresor som Amnesty gjort under 2015.

Sedan mitten av 2014 har Boko Haram attackerat mängder av städer och byar i norra Kamerun, dödat och kidnappat civila, använt barn och kvinnor som självmordsbombare, bränt ner hundratals hus och stulit boskap. Sedan juli 2015 har en mängd självmordsbombningar inträffat där unga flickor som 13 år använts, sammanlagt har dessa dödat över 70 personer.

Som svar på Boko Harams attacker har kamerunska säkerhetsstyrkor sökt igenom byar, förstört hem, dödat civila och satt över 1 000 personer i förvar, varav en del små barn. Allvarliga händelser har inte blivit utredda, till exempel när 25 män och pojkar som hade massarresterats tillsammans med 175 andra, dog i häktet. Vilka dessa var, hur de dog och var kropparna är finns det inga uppgifter om, och över 130 av dessa 200 personer saknas fortfarande.

- Omfattningen av Boko Harams attacker, och sättet de utförs på, är fruktansvärda och mer måste göras för att skydda civila och för att de skyldiga ska straffas. Men det är chockerande att armén som ska skydda civila från Boko Haram själva har begått hemska övergrepp. Brott på bägge sidor måste utredas omedelbart och förutsättningslöst, säger Alioune Tine, chef för Amnesty Internationals Västafrikakontor.

Läs hela nyheten på engelska här.

Ämnen

Kategorier