Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Kamerun: Män åtalade för homosexualitet

Amnesty kräver att myndigheterna i Kamerun omedelbart släpper de två unga män som den 18 augusti ska ställas inför rätta, åtalade för homosexualitet. Organisationen kräver även att Kamerun upphäver lagen som kriminaliserar homosexualitet. 

De bägge männen, som endast är kända till förnamn, Jonas 19 år och Francky 20 år, greps den 25 juli 2011 i en bil utanför en nattklubb i Kameruns huvudstad Yaoundé och hålls sedan dess i Kondenguifängelset. 

De har åtalats enligt sektion 347 a i den kamerunska brottsbalken, en lag som kriminaliserar sexuellt umgänge mellan personer av samma kön.

- Med tanke på den utbredda homofobi, som är sanktionerad på officiell nivå i Kamerun, riskerar personer som grips och anklagas för att ha brutit mot lagen att utsättas för övergrepp från såväl andra fångar som från fängelsepersonal, säger Erwin Van Der Borght, chef för Amnesty Internationals Afrikaavdelning.
- Kamerun bör upphäva denna drakoniska lag. Genom att gripa folk enbart på grund av deras påstådda sexuella läggning bryter Kamerun uppenbart mot de internationella människorättsfördrag och konventioner landet har undertecknat eller anslutit sig till.

Jonas och Francky är de senaste i raden av unga män som gripits med hänvisning till denna lag och om de döms riskerar de upp till fem års fängelse. I mars i år dömdes Jean-Claude Roger Mbede till 36 månaders fängelse för att han skickat ett sms till en manlig bekant. Han avtjänar sitt straff i Kondenguifängelset som är ökänt på grund av överbeläggning, usla sanitära förhållanden och otillräckliga matransoner.

Enligt uppgift är Mbede i dåligt fysiskt och psykiskt tillstånd och han har nekats vård. För besökare har han berättat att han, sedan han fördes till fängelset i mars, tvingats ligga direkt på cellgolvet. Mbede har överklagat domen. 

Amnesty anser att han är en samvetsfånge som fängslats enbart på grund av sin påstådda sexuella läggning och har inlett en kampanj med krav på att han släpps fri och inte utsätts för våld eller trakasserier i fängelset.

Lag 347 a instiftades 1972 men det är främst under senare år som den flitigt använts. Gripanden och rättegångar mot homosexuella eller personer som påstås vara homosexuella förekommer ofta i Kamerun, antalet domar har dock sjunkit de senaste åren efter en topp år 2006. De senaste månaderna verka antalet gripanden ha ökat igen.

Amnestys kampanj för Jean-Claude Roger Mbede http://www.amnesty.org/en/library/asset/AFR17/003/2011/en/5b51f930-5735-49c0-a690-f9e72a90c419/afr170032011en.pdf

Ämnen

Kategorier