Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Kamerun: Trots löften från regeringen fortsätter övergreppen


Myndigheterna i Kamerun använder det straffrättsliga systemet men också en lång rad övergrepp däribland utomrättsliga avrättningar och tortyr för att tysta politiskt motståndare, människorättsförsvarare och oberoende journalister. Samma metoder används även som vapen för att attackera homosexuella och transpersoner, säger Amnesty i en ny rapport.

I rapporten dokumenterar Amnesty en rad fall där rädsla, hot och frihetsberövande har använts för att slå ned på politisk opposition mot president Paul Biya. Människorättsförsvarare och deras familjer utsätts för trakasserier och hot.

Den tidigare hälsoministern, Titus Edzoa - som lämnade regeringen 1997, för att ställa upp som kandidat i presidentvalet, greps senare och dömdes till 15 års fängelse för påstådd korruption. Efter att han avtjänat straffet ökades det på med ytterligare 20 år. När Amnesty besökte honom i hans fängelsecell berättade han: "jag sitter i princip totalisolerad och jag är rädd att människor kommer att glömma bort mig."

De senaste åren har dussintals fångar, som försökt fly, skjutits till döds eller skadats av fångvaktare. Många fångar sitter fastkedjade och flera har suttit fängslade i över 20 år utan vare sig åtal eller dom. Fängelseförhållandena är vidriga. Amnesty besökte två fängelser i december 2012. Tillsammans var de byggda för 1 500 fångar men nu satt det över 7 000 fångar där.

- Det är snudd på ett mirakel att människor överlever i dessa fängelser. Förhållanden skrämde mig, hur mycket värre är det då inte för de tusentals fångarna som utsätts för övergrepp eller sitter där år efter år bortglömda av myndigheterna. Fångarna i Kondenguifängelset får bara ett mål mat om dagen och många är svårt undernärda. Enligt fängelseledningen är de flesta fångar i ena fängelseflygeln psykiskt sjuka och jag såg fångar som gick runt helt nakna mitt bland de andra fångarna, säger Amnestys Kamerunexpert, Godfrey Byaruhanga, som nyligen besökt landet.

Sexuella relationer med personer av samma kön är brottsligt i Kamerun och myndigheterna griper rutinmässigt personer och torterar dem för deras verkliga eller påstådda sexuella läggning. Dessa övergrepp har ökat de senaste åren.

- HBT-personer tvingas ofta genomgå kränkande anala undersökningar i fängelset. Det finns ingenting som rättfärdigar dessa olagliga och kränkande behandlingar. De är ett klart brott mot medicinsk etik och måste omedelbart upphöra, säger Byaruhanga.

En av de drabbade är Jean-Claude Roger Mbedé, som greps i mars 2011 efter att han sms:at  till en man att han var förälskad i honom. Mbedé blev hembjuden till mannen och där väntade polisen. Han greps och misshandlades under flera dagar innan han fördes över till Kondenguifängelset. I april 2011 dömdes  Mbedé till tre års fängelse där han blev mycket illa behandlad, han var allvarligt sjuk, undernärd och utsattes regelbundet för misshandel. I juli 2012 släpptes han villkorligt fri mot borgen för att genomgå en operation. I december fastställdes domen på tre års fängelse och han riskerar nu att gripas på nytt för att avtjäna den resterande tiden av straffet.Tre svenska Amnestygrupper arbetar med hans fall, de kräver att domen mot honom upphävs.

Den senaste tiden har även advokater fått dödshot för att de försvarat personer som anklagas för homosexualitet, dödshoten har även riktats mot advokaternas barn. 

Amnesty överlämnade ett omfattande dokument, om kränkningar av mänskliga rättigheter, till regeringen i Kamerun i september 2012. Dokumentet innehöll också ett antal rekommendationer. När en Amnestydelegation besökte landet igen i december 2012 kunde de dessvärre notera att det, trots regeringens löften, inte skett några förbättringar.

Rapporten Republic of Cameroon: Make human rights a reality

Ämnen

Kategorier