Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Khadaffis död kan vara en krigsförbrytelse


Amnesty International uppmanar de nya libyska styret, NTC, att garantera en fullständig, oberoende och opartisk utredning av omständigheterna kring Muammar Khadaffis död. Uppmaningen kommer efter att filmsekvenser i media tyder på att han var vid liv då han tillfångatogs av rebellsoldater i Sirte. 

- Om Khadaffi dödades efter att han tillfångatagits är detta en krigsförbrytelse som måste utredas, och de som dödade honom måste ställas till svars. Det må vara impopulärt, men NTC måste använda samma måttstock för alla, även för den som kategoriskt förnekat andra rättvisa. En rättegång mot Khadaffi hade kunnat ge alla hans offer svaret på varför de utsattes för övergrepp och ge dem såväl rättvisa som upprättelse och kompensation, säger Claudio Cordone på Amnesty International. 

En utredning kan också ge svaret på de många motstridiga rapporterna om vad som hände med Khadaffi sedan NTC tagit kontroll över hans hemstad Sirte. Om NTC inte kan garantera en oberoende och opartisk utredning bör den göras av ett internationellt organ, som den internationella brottmålsdomstolen, ICC, eller av FN. Kravet på en utredning har även framförts av FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter. 

Libyens premiärminister, Mahmud Jibril hävdade att Khadaffis sårats i huvudet i samband med korseld. Andra representanter för NTC hävdar att han förblödde i en ambulans på väg till sjukhus och vissa att han sköts till döds efter att han tillfångatagits. 

Det har även visats filmsekvenser på överste Khadaffis son Mutassim liggande på en säng i något som verkar vara en privatbostad. Han har skador på halsen och hans t-shirt är blodig men han är vid medvetande. Senare bilder visar hur han ligger livlös på en sjukhusbår. En libysk läkare som undersökt kropparna säger att både Muammar Khadaffi och hans son sköts till döds. 

I flera månaders tid har Amnesty uppmanat bägge sidor i den väpnade konflikten att respektera internationell humanitär rätt och krävt att NTC ska skydda tillfångatagna Khadaffisoldater från hämndaktioner. Amnesty har även uppmanat NTC att överlämna Khadaffi, hans son Saif al-Islam Khadaffi och den tidigare säkerhetschefen, Abdullah al-Senussi, till den internationella brottmålsdomstolen, ICC om de greps. I juni utfärdade ICC en arresteringsorder mot de tre männen för brott mot mänskligheten. 

Det finns motstridiga uppgifter om vad som hänt med Saif al-Islam Khadafi och Abdullah al-Senussi, huruvida de fortfarande är på fri fot eller om de också tagits till fånga eller dödats. Om de grips måste de - och alla andra som misstänks för krigsförbrytelser eller andra brott mot folkrätten - behandlas humant och få en rättvis rättegång.  

Tidigare övergrepp
Utomrättsliga avrättningar av oppositionella i Libyen och i exil kännetecknade Khadaffis styre i Libyen. Det kallades allmänt för "likvidering av herrelösa hundar" och sanktionerades på högsta nivå. Dessa brott har aldrig utretts. I decennier har det  libyska folket fått utstå fruktansvärda övergrepp. Nu måste det nya styre som tar vid visa att man vill bryta med det förflutna och bygga upp en nation grundad på rättssäkerhet och respekt för mänskliga rättigheter. 

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Ami Hedenborg

Ami Hedenborg

Presskontakt Pressansvarig/talesperson +46 (0)70 433 09 16