Gå direkt till innehåll

Nyhet -

​Kina: Advokater riskerar 15 års fängelse för brott mot den ”nationella säkerheten”

De kinesiska myndigheterna har ökat takten på tillslagen mot människorättsadvokater och aktivister. Minst tre personer har gripits anklagade för brott mot den nationella säkerheten, säger Amnesty International.

Advokaterna Xie Yang och Sui Muqing samt aktivisten Gou Hongguo har gripits misstänkta för ”anstiftan till subversiv verksamhet” och riskerar upp till 15 år i fängelse.

- Anklagelserna om brott mot nationell säkerhet är skrämmande och visar att tillslagens omfattning och kraft saknar motstycke. Myndigheterna verkar beslutsamma att tillintetgöra det växande nätverket av människorättsadvokater och aktivister och att sprida skräck bland dem som är beredda att stå upp för mänskliga rättigheter, säger William Nee, Amnesty Internationals Kinaexpert.

Sedan tillslagen började förra torsdagen sitter fortfarande 31 advokater och aktivister fängslade eller saknas. Myndigheternas agerande väcker oron att många av dem sannolikt riskerar liknande anklagelser om brott mot nationell säkerhet.

Omkring 200 personer har blivit förhörda eller gripna av polisen i tillslagen under den senaste veckan.

Det är fortfarande okänt var Xie Yang, Sui Muqing och Gou Hongguo befinner sig sedan myndigheterna meddelade att de blivit placerade i husarrest. Denna kontroversiella praxis tillåter myndigheterna att hålla personer fängslade på okänd plats i upp till sex månader utan tillgång till juridisk hjälp eller familjemedlemmar. Alla tre löper stor risk att utsättas för tortyr och misshandel.

Sui Muqings fru vägrade gå med på polisens krav att skriva ett brev till sin man för att be honom att erkänna sina ”brott”.

Parallellt med tillslaget har statliga medier drivit en smutskastningskampanj som anklagat advokaterna och aktivisterna för att delta i en kriminell verksamhet i syfte att ”underminera den sociala stabiliteten”.

Pekingbaserade advokatbyrån Fengrui har pekats ut som navet för ett kriminellt gäng. Byrån har försvarat personer i uppmärksammade människorättsfall. Däribland framstående uiguriska akademikern Ilham Tohti som tjänar ett livstidsstraff i fängelse och offren för skandalen med det förgiftade mjölkpulvret 2008.

- Myndigheterna visar förakt mot rättsstaten och använder alla tänkbara taktiker för att väcka åtal mot advokatbyrån Fengrui. Dessa advokater straffas enbart för att de försvarar mänskliga rättigheter. Oskyldighetspresumtionen, som innebär att man ska behandlas som oskyldig tills motsatsen har bevisats, har kastats ut genom fönstret, säger William Nee.

Tillslagen inleddes förra torsdagen när Wang Yu, en människorättsadvokat från Fengrui, greps. Sju personer från advokatbyrån har gripits eller försvunnit. Wang Yus man har också gripits och deras sons pass har konfiskerats.

- Polisen måste tillkännage var alla de fängslade befinner sig och ge dem omedelbar tillgång till sina advokater och familjer, säger William Nee.

Enligt internationell rätt måste myndigheter omedelbart informera fängslade om anledningen till varför de gripits och erbjuda dem faktiskt möjlighet att lagligt bestrida beslutet i en domstol och med omedelbar tillgång till hälsovård om det önskas.

Amnesty International uppdaterar och verifierar information om personer som berörs i tillslagen. Klicka här för den senaste informationen med namn och status.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll