Gå direkt till innehåll
Kina:​ Avrättning stoppad - villkorlig dödsdom för Li Yan

Nyhet -

Kina:​ Avrättning stoppad - villkorlig dödsdom för Li Yan

I augusti 2011 dömdes Li Yan till döden för mordet på sin man. Hennes man hade under flera år utsatt henne för mycket grov misshandel. Li Yan hade flera gånger fått uppsöka läkare för sina skador och även anmält misshandeln till polis och sociala myndigheter som vägrade utreda anklagelserna. Under rättegången hävdade Li Yan att hon dödade mannen i självförsvar.

Domstolen tog inte hänsyn till Li Yans vittnesmål utan dömde henne till döden och Amnesty inledde ett kampanj för att få straffet omvandlat. Fallet väckte även uppmärksamhet i Kina och kvinnorättsaktivister protesterade.

I maj 2014 beslutade Högsta domstolen att upphäva dödsdomen och skickade fallet tillbaka till en lägre domstol för ny prövning. I förra veckan kom beskedet;  dödsdomen kvarstår men är nu villkorlig i två år. I praktiken innebär det att straffet kommer att omvandlas om två år.

- Att avrättningen stoppats och att Högsta domstolen ansåg att det var en förmildrande omständighet att Li Yan blivit svårt misshandlad av sin man är ett viktigt steg i kinesisk rättspraxis. Samtidigt är det dock oroande att Kina förföljer kvinnorättsaktivister som bedriver kampanjer för att uppmärksamma våld mot kvinnor, säger Amnesty.

I mars kom Högsta domstolen och den kinesiska med nya riktlinjer gällande våld mot kvinnor, enligt offentlig statistik utsätts mer än en fjärdedel av Kinas kvinnor för våld i hemmet.

Li Dehuai, Li Yans bror, kontaktade Amnesty i januari 2013 och bad om hjälp eftersom det var stor risk att Li Yan skulle avrättas.

När Li Yans bror fick höra att dödsdomen ändrats till "villkorlig" skickade han följande meddelande till Amnesty:

"Jag tror inte att min syster skulle varit i livet idag om det inte vore för alla människor i Kina och runt om i världen som har gett henne sin röst. Från djupet av mitt hjärta vill jag tacka Amnesty Internationals supportrar från alla världens hörn som uttryckt sin oro och givit sitt stöd till min syster, tack vare er har hennes liv räddats". 

Ämnen

Kategorier