Gå direkt till innehåll
Kina - kvinnorättsaktivist fri

Nyhet -

Kina - kvinnorättsaktivist fri

Den kinesiska kvinnorättsaktivisten Su Changlan frigavs från fängelset den 26 oktober efter tre års orättfärdigt straff.

Su Changlan greps i oktober 2014 efter att ha visat stöd för demokratirörelsens protester i Hong Kong i september 2014. Hon har länge varit en nagel i ögat för myndigheterna genom sitt arbete för kvinnors rättigheter och för demokrati i Kina. Hon åtalades i november 2015 “anstiftan till omstörtande verksamhet” men inte förrän den 21 april 2016 hölls den första rättegången. Sedan dröjde det nästan ett helt år innan domstolen meddelade domen i mars 2017.

Su Changlans hälsa har allvarligt försämrats under tiden i fängelset på grund av de dåliga förhållandena. Hon fick dela en 80 kvm stor cell med mellan 50 och 70 andra fångar. Sovutrymmet var ca 50 cm brett och de hygieniska faciliteterna helt otillräckliga och undermåliga. Den medicinska behandling Su Changlan hjälpte inte mot de hjärt-, lever och gallproblem hon lider av. Amnesty uppmanar de kinesiska myndigheterna se till att hon får den vård hon behöver och kommer att fortsätta följa fallet.

Amnesty har arbetat med Su Changlans fall sedan november 2014 och i Sverige har tre lokala grupper arbetat för hennes frigivning.

Läs mer om Su Changlan här: https://www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2015/09/su-changlans-story-is-the-story-of-many-chinese-women/ 

Ämnen

Kontakter

Amnesty Sverige

Amnesty Sverige

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll