Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Kina: ​Kvinnorättsaktivist riskerar livstid för protester

Su Changlan greps av polis den 27 oktober, myndigheterna har nu åtalat henne för "anstiftan till omstörtande verksamhet" och hon riskerar livstids fängelse för att hon lagt upp texter i sociala medier till stöd för demokratiprotesterna i Hongkong.

Familjen har inte haft någon kontakt med henne sedan hon greps Hon har hållits på okänd plats och har heller inte haft någon kontakt med advokat. Den 3 december fick familjen besked om åtalet och fick då veta att Su Changlan sitter fängslad i Nanhais distriktsfängelse.

I september förhördes Su Changlan två gånger av polis och varnades för att stödja demokratiaktivisterna i Hongkong. Hon fortsatte dock lägga upp texter och den 27 oktober kom polisen till hennes hem och förde bort henne.

Den 25 november greps Su Changlans make, Chen Dequan, och hennes vän, Chen Qitong (också känd som Tian Li), som engagerat sig juridiskt i Su Changlans fall. Mannen släpptes senare men myndigheterna har inte lämnat någon information om var Chen Qitong hålls fängslad eller om något åtal väckts mot henne,

Amnesty har inlett en kampanj och kräver att åtalet mot Su Chanlan dras tillbaka och att hon omedelbart och villkorslöst släpps, eftersom hon hålls fängslad enbart för att hon använt sin rätt till yttrandefrihet.

Vidare kräver Amnesty att myndigheterna informerar om var Chen Qitong hålls fängslad och skälen till att hon gripits.

Bägge kvinnorna måste få tillgång till advokat och kontakt med sina anhöriga och skyddas från tortyr och misshandel.  

Bakgrund
Su Changlan är en känd aktivist i södra Kina. Hon har gripits av polis vid flera tillfällen på grund av sin kamp för kvinnors rättigheter, bland annat vad gäller familjeplanering och för att uppmärksamma våld mot kvinnor i hemmet. Efter att hon gripits den 27 oktober gick hennes man, Chen Dequan till den lokala polisstationen för att få veta var hon hölls fängslad. Han fick beskedet att familjen skulle informeras inom 60 dagar var hon hölls.

När Chen Dequan greps den 27 november kvarhölls han av polisen i elva timmar och utsattes då för tortyr. Polisen konfiskerade även hans bankkort, mobiltelefon och nycklarna till hemmet.

Sedan protesterna inleddes i Hongkong den 26 september har cirka 100 personer gripits i Kina för att de visat sitt stöd i sociala medier eller rakat sina huvuden som en symbolisk gest. Vissa har också gripits då de försökt ta sig till Hongkong. Den 18 december sitter 38 personer fortfarande fängslade, 14 av dem har åtalats.

Detta är en del av den kinesiska regimens försök att tysta stödet till demokratiaktivisterna i Hongkong. Genom censur tas alla inlägg bort på nätet och tidningar och tv tvingas återge de kinesiska myndigheternas version av händelserna i Hongkong.

Ämnen

Kategorier