Gå direkt till innehåll
​Yuan Ying, en så kallad medborgarjournalist, frigivs den 27 oktober efter nästan två månader i häkte.
​Yuan Ying, en så kallad medborgarjournalist, frigivs den 27 oktober efter nästan två månader i häkte.

Nyhet -

Kina - medborgarjournalist frigiven

Yuan Ying, en så kallad medborgarjournalist, aktiv på en webbsida, “64 Tianwang”, frigivs den 27 oktober efter nästan två månader i häkte. Hon greps efter att ha rapporterat om om en demonstration i Peking med 2 000 petitionärer i samband med G20-mötet i Hangzhou. Ytterligare fem andra medborgarjournalister greps också för att ha rapporterat om protester. Anklagelserna mot dem var att de skulle ha “muckat gräl och provocerat oro”. 

Amnesty International utfärdade en aktion och fyra av de gripna släpptes efter några dagar. Amnestys aktion och andra påtryckningar från omvärlden tros ha bidragit till de fyras och Yuan Yings frigivning. Den sjätte personen. Qin Chao sitter fortfarande fängslad.

Medborgarjournalister spelar en viktig roll i Kina för att dokumentera kränkningar av de mänskliga rättigheterna och för att rapportera om protester från petitionärer (samlingsnamn för människor som kommit till huvudstaden för att protestera mot orättvisor de utsatts för i sin hemtrakt) och från gräsrotsaktivister som på grund av censur oftast inte kan nämnas i inhemska medier.

"64 Tianwang", som grundades 1998, är en av de få stora fastlandsbaserade webbplatser som rapporter och dokumenterar petitionärers protester i Kina. 

Läs mer här:

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Amnesty Sverige

Amnesty Sverige

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll