Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Kina: Ny säkerhetslag ökar förtrycket

I ett uttalande kräver Amnesty international att Kina omedelbart drar tillbaka den nya säkerhetslagen som ger myndigheterna svepande befogenheter att slå ner på oppositionella och ytterligare inskränka mänskliga rättigheter.

Kinas lagstiftande församling antog på onsdagen en lag som definierar "nationell säkerhet" med mycket vaga och svepande formuleringar i frågor som rör allt från politik, kultur, ekonomi till internet.

- Vad som ryms inom begreppet "nationell säkerhet" är i princip obegränsat. Lagen ger regeringen grönt ljus att straffa och övervaka alla dem de inte gillar; människorättsaktivister, regeringskritiker och andra oppositionella röster, säger Nicholas Bequelin, chef för Amnesty Internationals Ost-Asienkontor.

- Lagens främsta uppgift är klart och tydligt att skydda det kinesiska kommunistpartiet kontroll över landet snarare än nationens säkerhet. Ledarskiktet och kommunistpartiets monopol på den politiska makten är explicit omnämnt i lagen, som en del av den "nationella säkerheten".

- Den kinesiska regeringen har länge använt den nationella säkerheten i åtal som "anstiftan till subversiv verksamhet", "separatism", och "läckande av statshemligheter", för att fängsla oppositionella. På det sätt som den nya lagen nu breddar definitionen av vad som är hot mot den nationella säkerheten, kommer med all säkerhet denna trend öka än mer.

Den här lagen borde aldrig ha antagits, utan skickats tillbaka för att skrivas om. Det måste finnas en balans mellan säkerhet och mänskliga rättigheter. Vad som saknas nu är garantier för att individens mänskliga rättigheter respekteras, menar Amnesty.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll