Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Kina: Stoppa avrättningen!


Li Yan, en 41-årig kvinna från Sichuan i Kina, hotas av avrättning. Hon dömdes till döden i augusti 2011 för att ha dödat sin man, Tan Yong. Mannen hade under två år utsatt henne för mycket svår misshandel. Amnesty International motsätter sig dödsstraff under alla omständigheter och vädjar i ett uttalande om att avrättningen stoppas.

Paret gifte sig 2009 och kort efter vigseln började mannen misshandla sin hustru, Li Yan. Han högg av en av hennes fingrar, brännmärkte henne med cigaretter i ansiktet och tvingade henne att stå tunnklädd på balkongen till lägenheten i flera timmar i sträng kyla.

Li Yan anmälde misshandeln till de sociala myndigheterna och till polisen flera gånger och vädjade om skydd. Hon fick även uppsöka läkarvård för sina skador. Vid ett tillfälle fotograferade polisen skadorna, men vidtog inga åtgärder mot mannen och misshandeln fortsatte. 

Vid mordrättegången tog domarna inte hänsyn till de vittnesmål om misshandel som presenterades, utan Li Yan dömdes till döden.

- Hade de kinesiska myndigheterna skyddat Li, som de borde ha gjort, hade detta tragiska slut kunnat undvikas. Om Lis anmälningar mot mannen hade utretts hade mannen blivit åtalad och hon hade inte själv gripit till våld som enda utväg, säger Roseann Rife, chef för Amnesty Internationals avdelning för Östasien.

- Offer för våld i hemmet ska inte behöva leva i skräck och isolering. De kinesiska myndigheterna har en absolut skyldighet att hindra våld mot kvinnor, även när det är deras män som är förövare. Myndigheterna har också en skyldighet att göra grundliga utredningar och ställa förövarna till svars. 

Högsta domstolen i Peking fastställde dödsdomen mot Li Yan i mitten av januari och risken är stor att avrättningen är nära förestående.  

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916