Gå direkt till innehåll
Foto: Privat -  Dolma Tso efter frigivningen
Foto: Privat - Dolma Tso efter frigivningen

Nyhet -

Kina - tibetansk kvinna frigiven

Dolma Tso, som dömdes till tre års fängelse för att ha flyttat på kroppen efter sin granne som satte eld på sig själv den 3 december 2013 i Amdo-provinsen, frigavs den 4 december. Dolma greps direkt och tillbringade elva månader i förundersökningshäkte innan hon dömdes i november 2014.

Dolmas bror, som bor i Australien, har skickat ett meddelande till Amnesty International:

Tack för att ni har agerat för min syster Dolma Tso. Familjer och vänner i hennes stad gav henne en hjältes välkomnande när hon kom hem förra veckan. Vi är väldigt glada för att hon är fri, men oroliga för hennes hälsa. Hon torterades svårt under de tre åren i fängelse. Hon tycks lida av posttraumatiskt stressyndrom som gör att hon känner sig yr och har sömnsvårigheter. Hon har förlorat sitt vanliga glada jag och är deprimerad. Stödet från människor runt om i världen har hjälpt. Hon släpptes efter avtjänat straff, och på grund av aktionerna har de kinesiska myndigheterna inte gått vidare med den operation som de avsåg att genomföra mot min syster önskemål. Jag vill uppmana er alla att fortsätta att tala för tibetanernas frihet och för förtryckta människor runt om i världen.

Amnesty International utfärdade en aktion för Dolma Tso i mars 2016 med krav på att hon inte skulle utsättas för tortyr och misshandel, eller utsättas för onödig medicinsk behandling mot hennes vilja.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916