Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Libyen: Fångar torterade till döds

Amnesty International har ett utredningsteam på plats i Libyen och har träffat fångar som visade synliga märken som tyder på att de nyligen torterats. De hade öppna sår över kroppen. Flera fångar har även dött efter att ha utsatts för tortyr i Libyen under de senaste veckorna och månaderna. Offren är personer som tagits tillfånga misstänkta för att ha stött Khadaffi.

Tortyren utförs av såväl militär som av en mängd väpnade milisgrupper som är verksamma utanför alla juridiska ramar.

- Efter alla löften om att häkten ska hållas under kontroll, är det skrämmande att det inte skett några framsteg när det gäller att stoppa tortyren. Det finns inga uppgifter om att något fall av tortyr har utretts ordentligt och varken de som överlevt tortyren eller anhöriga till dem som har dött i häktet haft tillgång till rättvisan eller fått upprättelse för sitt lidande, säger Donatella Rovera, som ingår i Amnestys utredningsteam.

- Även om många fångar har beskrivit sina erfarenheter av tortyr för oss, har en del visat sig alltför rädd för att tala - av fruktan för ännu värre tortyr om de berättar - och de vågade bara visa oss sina sår.

Såvöl libyska fångar som utländska medborgare, främst från afrikanska länder söder om Sahara, berättade för Amnesty International att de misshandlats i timmar med piskor, kablar, plastslangar, kedjor och träkäppar, och fått elchocker med öppna elledningar och Taser-liknande elchocksvapen.

De olika vittnesmålen var mycket samstämmiga och stämde också väl överens med medicinska rapporter som bekräftade användningen av tortyr som i flera fall lett till att fången avlidit. Många fångar berättade att tortyren började genast efter att de gripits av den väpnade milisen, och att den sedan fortsatte under förhör. Flera sa att de till slut erkänt brott bara för att slippa tortyren. Ingen av fångarna hade fått ett juridiskt biträde.

I Misratah torterades fångar i ett förhörscenter som drivs av den nationella militära säkerhetstjänsten, Amn al- Jaysh al- Watani.

En fånge som fortfarande sitter fängslad berättade: "I morse tog de mig till förhör på övervåningen. Fem civilklädda män turades om att slå och piska mig... de hängde upp mig i mina handleder och slog och sparkade mig i en timme.

Flera fångar har dött i häkte i och runt Tripoli och Misratah under omständigheter som tyder på tortyr. Anhöriga till en före detta polis och tvåbarnspappa från Tajura, öster om Tripoli, berättade för Amnesty att han greps av en lokal väpnad milis i oktober 2011 och de inte fick veta vad som hänt honom förrän efter tre veckor, då han fick ringa sin fru. Några dagar senare fick de besked från sjukhuset att hans kropp hade lämnats in. Amnesty har sett bilder på kroppen som visar omfattande djupa blåmärken över hela kroppen, samt öppna sår på fotsulorna som orsakats av falaqa (slag mot fotsulorna), en ofta använd tortyrmetod i Libyen.

Det senaste dödsfallet i häktet som Amnesty International  känner till är Ezzeddine al-Ghool, en 43-årig arméöverste och sjubarnspappa, som fängslades av väpnad milis med bas i Gheryan, 100 km söder om Tripoli, den 14 januari. Hans kropp lämnades till familjen följande dag täckt av blåmärken och sår. Läkare bekräftade att han hade dött som en följd av de skador han fått. Flera andra män som greps samtidigt med honom också blev enligt uppgift torterade. Åtta av dem var tvungna att uppsöka sjukhus på grund av sina skador.

Trots upprepade uppmaningar från Amnesty International sedan maj 2011, har de libyska övergångsmyndigheterna - varken på nationell och lokal nivå - gjort någon grundlig utredning av uppgifterna om tortyr. Polisen och rättsväsendet fungerar mycket dåligt över hela landet. Enligt uppgift behandlar domstolar vissa civilmål i tvister, men känsliga fall som rör säkerhet och politiska frågor behandlas inte. Istället finns ett antal inofficiella organ, utan rättslig status, bland annat så kallade "rättsliga kommittéer", som genomför förhör i olika fångläger utanför rättsväsendets kontroll.

- Vi underskattar inte de utmaningar som de libyska övergångsmyndigheterna ställts inför, bland annat att etablera kontroll över de många väpnade milisgrupper som är verksamma i hela landet, men det måste vidtas kraftfulla åtgärder mot tortyr. I syfte att bygga ett nytt Libyen baserat på respekt för mänskliga rättigheter, kan inte denna fråga lämnas längst ner i högen, säger Donatella Rovera.

I oktober publicerade Amnesty en rapport:
Detention Abuses Staining the New Libya

Ämnen

Kategorier