Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Libyen: Flyktingar hålls fängslade på obestämd tid under bedrövliga förhållanden

De libyska myndigheterna måste genast agera för att få ett slut på att flyktingar, asylsökande och migranter - även barn - fängslas på obestämd tid enbart av immigrationsskäl, säger Amnesty International i en kortare rapport som släpps i dag den 20 juni, i samband med att internationella flyktingdagen uppmärksammas.

I rapporten Scapegoats of Fear: Rights of Refugees, Asylum-Seekers and Migrants Abused in Libya uppmärksammas den oacceptabla behandling som tusentals utländska medborgare, många från länder söder om Sahara, utsätts för. Det kan till exempel vara godtyckliga gripanden, fängslanden i långa perioder under bedrövliga förhållanden i så kallade "holding centres", en typ av fängelser där det inte finns någon större utsikt att släppas fri inom en snar framtid.

Amnesty besökte sju sådana fängelser i april och maj i år och hittade bevis på misshandel och i vissa fall tortyr. Flera fångar nekades också medicinsk vård och vissa skulle utvisas på medicinska grunder.

- Tortyren och misshandeln som vi upptäckte är oacceptabel och en skamfläck för det nya Libyen efter Khadaffi. Att misshandla och utnyttja människor från länder söder om Sahara var ett kännetecken för Khadaffis styre, något som nu riskerar att bli ett permanent inslag i landet om inte de libyska myndigheterna genast ändrar sin politik, säger Hassiba Hadj Sahraoui, på Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

Amnesty har dokumenterat flera fall där fångar, både män och kvinnor, har blivit brutalt slagna med vattenrör och elkablar. Dessutom har Amnesty fått uppgifter om att personer har skjutits vid upplopp i minst två av häktena. En man som skjutits i foten bands senare fast vid en säng och slogs i ryggen med ett gevär, vilket ledde till att han inte kunde gå eller stå upp på flera månader.

Europeiska Unionen och dess medlemsländer, som fick Nobels fredspris 2012, har hjälpt de libyska myndigheterna att få en hårdare gränskontroll för att hindra "illegal invandring" till Europa, på bekostnad av de mänskliga rättigheterna. Amnesty har upprepande gånger uppmanat EU att respektera flyktingars, asylsökandes och migranters rättigheter och att se till att unionens försök att hindra folk från att komma till EU inte bidrar till människorättsbrott.

- EU-medel ska användas för att skydda de mänskliga rättigheterna i Libyen. Därför är det djupt oroväckande att det verkar som att EU-medel har använts för att stödja fängelsen där tusentals utländska medborgare hålls olagligt fängslade, säger Hassiba Hadj Sahraoui.

Amnesty kräver av EU och dess medlemsstater att inte ingå några fler överenskommelser med Libyen gällande gränskontroller, innan regeringen kan visa att de respekterar och skyddar de mänskliga rättigheterna för flyktingar, asylsökande och migranter. Dessutom måste Libyens regering införa ett tillfredsställande system för att bedöma och identifiera anspråk på internationellt skydd.

Sedan maj 2012 har de libyska myndigheterna utvisat 25 000 personer som påståtts ha kommit in i landet på ett felaktigt sätt. Amnesty har också hittat bevis för att libyska myndigheter har återupptagit utvisningar av personer med infektioner som hepatit och hiv, efter att obligatoriska hälsotest återinfördes tidigare i år.

- Ingen människa ska utvisas på grund av sitt medicinska tillstånd. Att återinföra obligatoriska hälsotest för utländska medborgare och utvisa personer utifrån deras hälsotillstånd visar hur bristfällig Libyens hälsopolitik är.

När Amnesty besökte landet fanns det ungefär 5000 flyktingar, asylsökande och migranter i 17 olika häkten som stod under inrikesministeriets kontroll. Dessutom tillkommer ett okänt antal människor som hålls fängslade av olika milisgrupper. Flera av häktena har extremt dålig hygienstandard och fångarna riskerar att drabbas av olika sjukdomar.

I ett fängelse i Sabha sitter ungefär 1300 personer i smutsiga och överfulla rum. Omkring 80 personer drabbades av skabbinfektion och som behandling fick de sitta ute i solen, vilket ledde till uttorkning.

- Att förvägra de fängslade lämplig vård är helt oförsvarligt. Libyens regering måste visa världen att de på allvar vill skydda rättigheterna för alla individer i Libyen, oavsett deras status och nationalitet, säger Hassiba Hadj Sahraoui.

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Ami Hedenborg

Ami Hedenborg

Presskontakt Pressansvarig/talesperson +46 (0)70 433 09 16

Relaterat material