Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Libyen: Kvarhållandet av ICC-anställda underminerar Saif Khadaffis möjlighet till rättvis rättegång

Fyra representanter från internationella brottmålsdomstolen är på väg tillbaka till Haag efter att ha suttit gripna i Libyen i mer än tre veckor. Delegationen har kvarhållits av de libyska myndigheterna sedan den 7 juni, precis efter att de träffat Saif Khadaffi, son till Muammar Khadaffi.

- Frisläppandet av de fyra ICC-anställda är en väldigt välkommen utveckling, men att de hölls kvar av libyska myndigheter i mer än tre veckor är totalt oacceptabelt, säger Marek Marczynski på Amnesty.

- Inte bara har de berövats sin frihet och hindrats från att utöva sin uppgift, men det har också underminerat Saif Khadaffis rätt till ett effektivt försvar och försenat ICC:s beslut om de libyska myndigheternas ansökan om att ställa honom inför rätta i en libysk domstol, fortsätter han.

ICC-delegaten Melinda Taylor från Australien anklagades för att försöka smuggla dokument till Saif Khadaffi och hon greps tillsammans med Helene Assaf från Libanon, Alexander Khodakov från Ryssland och Esteban Peralta Losilla från Spanien.

- Fängslandet och anklagelserna mot de ICC-anställda måste utredas enligt ett lämpligt ICC-förfarande och resultatet måste göras offentligt, säger Marek Marczynski.

- Internationella brottmålsdomstolen måste också vidta åtgärder för att garantera att försvaret får tillräcklig tid för att sätta sig in i rättsprocessen mot Saif Khadaffi för att kunna avgöra var han ska åtalas.

Amnesty anser att kvarhållandet av ICC-delegationen visar att de libyska myndigheterna inte tar Saif Khadaffis rätt till ett effektivt försvar på allvar och att han inte kommer att få en rättvis rättegång i Libyen.

- Om Libyens ansökan om att få åtala Saif Khadaffi avslås måste han överlämnas till ICC utan ytterligare fördröjning, säger Marek Marczynski.

Den 5 juli, två dagar före det planerade valet i Libyen släpper Amnesty en rapport om milisen i landet. Rapporten visar hur pågående människorättsbrott riskerar att få in landet på fel väg. Straffrihet råder i Libyen och tusentals sitter fängslade utan att ha blivit anklagade för något brott eller fått rätt att träffa advokat.

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Ami Hedenborg

Ami Hedenborg

Presskontakt Pressansvarig/talesperson +46 (0)70 433 09 16