Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Libyen: NTC får inte inskränka yttrandefriheten i revolutionens namn

De libyska myndigheterna får inte begränsa yttrandefriheten i revolutionens namn, säger Amnesty International efter införandet av en lag som kriminaliserar "glorifiering" av den tidigare ledaren Muammar Khadaffi.

På onsdagen godkände
det Nationella övergångsrådet (NTC) "lag 37 av 2012". Lagen föreskriver fängelsestraff för spridning av falska rykten, propaganda och information med avsikt att skada det nationella försvaret eller "försvaga medborgarnas moral" under krigstid. Om sådant agerande skadar landet kan det ge livstids fängelse.

Att glorifiera Khadaffi, hans familj och politiska idéer anses vara "sensationspropaganda" enligt den nya lagen. Den som "skadar" revolutionen eller  förolämpar islam, staten eller det libyska folket riskerar också fängelsestraff mellan tre och 15 år.

- Den nya lagstiftningen påminner om den fruktansvärda lagstiftningen som användes under Khadaffis brutala ledarskap för att få bort oliktänkande. Libyerna har betalat ett högt pris för att få bort sådant förtryck och vill inte se det införas igen, säger Philip Luther, chef på Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikavdelning.

Enligt en NTC-tjänsteman ska lagen skydda offer för Khadaffis brott och främja nationell försoning. En annan tjänsteman menar att lagen är nödvändig eftersom det finns lärare som fortsätter att glorifiera Khadaffi i skolan.

Lagen strider inte bara mot Libyens internationella förpliktelser utan också mot Libyens konstitutionella förklaring som antogs 3 augusti 2011 och som garanterar yttrandefrihet.

- Antagandet av en lag som kriminaliserar aktiviteter som att fredligt uttrycka sin åsikt är ett steg bakåt på vägen att bygga ett nytt Libyen, grundat på respekten för mänskliga rättigheter. Vi fruktar att lagen kan ha en avskräckande effekt på media i Libyen och att den kan leda till att samvetsfångar fängslas, säger Philip Luther.

Sedan Khadaffis fall har hans anhängare utsatts för repressalier och hämndattacker, i ett klimat av straffrihet. Tusentals människor sitter fängslade utan laglig grund, anklagade för att slagits på Khadaffis sida. Hittills har ingen av dem åtalats.

Yttrandefriheten var starkt begränsad under Khadaffi både i lagen och i praktiken och den som kritiserade honom kunde få stränga fängelsestraff och till och med dödsstraff.

Läs mer:

Utred milisens brott

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Ami Hedenborg

Ami Hedenborg

Presskontakt Pressansvarig/talesperson +46 (0)70 433 09 16