Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Libyen: Överlämna Saif Khadaffi till ICC

Libyens nationella övergångsråd måste överlämna Saif-al Islam Khadaffi till den internationella brottmålsdomstolen, ICC, kräver Amnesty International efter rapporter om att han har gripits nära gränsen till Niger.

Om rapporterna stämmer att han tillfångatagits av de libyska myndigheterna måste hans rättigheter och säkerhet garanteras, säger Hassiba Hadj Sahraoui, biträdande chef för Amnestys Nordafrika- och Mellanösternavdelning.

Efter vad som hände efter tillfångatagandet av Mu'ammar Khadaffi och hans son Mu'tassim måste NTC ta sitt ansvar och förhindra att Saif al-Islam behandlas på samma sätt.  Han bör därför snarast överföras till ICC så att han kan ställas inför rätta för de brott han anklagas för och få en rättvis rättegång och inte dömas till döden. 

- Att utredningen görs av ICC erbjuder en möjlighet att säkerställa rättvisa, sanning och upprättelse för offren för brott mot mänskligheten som han är anklagas ha begått mot de libyska folket - en rättvisa som aldrig skipades när Khadaffi  dödades utan att ha ställts inför rätta, säger Hassiba Hadj Sahraoui.
I juni utfärdade ICC en arresteringsorder mot Saif al-Islam, Muammar Khadaffi  och chefen för den militära underrättelsetjänsten, Abdallah al-Sanussi för påstådda brott mot mänskligheten, inklusive mord och förföljelse.  

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Ami Hedenborg

Ami Hedenborg

Presskontakt Pressansvarig/talesperson +46 (0)70 433 09 16