Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Libyen: Total straffrihet för milisens övergrepp

Väpnade milisgrupper som är verksamma över hela Libyen begår ostraffat omfattande brott mot mänskliga rättigheter, vilket göder osäkerheten i landet och hindrar återuppbyggnaden av statliga institutioner, varnar Amnesty International i en rapport den 16 februari. ett år efter att upproret startade. 

Enligt rapporten "Militias threaten hopes for a new Libya" gör en mängd milisgrupper sig skyldiga till omfattande och grova övergrepp, inklusive krigsförbrytelser. Måltavlor för övergreppen är personer som tidigare stött, eller misstänks ha stött Khadaffi. Människor grips på godtyckliga grunder, de torteras och i flera fall har tortyren lett till döden.


Afrikanska migranter och flyktingar har också drabbats och hämndattacker har utförts mot byar vilket har lett till att hela samhällen tvingats på flykt - medan myndigheterna varken försökt stoppa övergreppen eller ställa de skyldiga till svars.   

- Milisen agera helt utan kontroll och den totala straffrihet de åtnjuter uppmuntrar till nya övergrepp och cementerar instabilitet och osäkerhet i landet, säger Donatella Rovera som ingick i Amnestys utredningsteam som besökt Libyen.


- För ett år sedan riskerade människor sina liv för att kräva rättvisa. Idag äventyras deras förhoppningar av laglös väpnad milis som får agera helt fritt. Enda sättet att bryta med decennier av förtryck under överste Khadaffis auktoritära styre är att se till att ingen står över lagen och att övergreppen utreds.

Under några veckor i januari och februari i år besökte ett utredningsteam från Amnesty elva fängelser som används av olika milisgrupper i centrala och västra Libyen. På tio av de elva fängelserna vittnade fångar om tortyr och misshandel och visade också upp färska skador från tortyren. Flera av fångarna vittnade om hur de "erkänt" våldtäkter, mord och andra brott de inte begått bara för att slippa tortyren.

Fångar som hållits fängslade i Tripoli, Gharyan, Misratah, Sirte och Zawiya berättade hur de tvingats stå och sitta i förvridna ställningar och blivit slagna med piskor, kablar, plastslangar, metallkedjor och träkäppar. De hade också fått elchocker med elkablar och elchockspistoler. 
Sedan september har minst tolv fångar torterats till döds av milis. Deras kroppar var täckta med blåmärken, sår och märken efter knivhugg.  På vissa hade naglarna dragits ut.

I ett fängelse i Misratah såg en av Amnestydelegaterna hur milisen misshandlade och hotade fångar som skulle friges. En äldre man från Tawargha satt hukad mot väggen och grät när en medlem av milisen sparkade på honom och sa till Amnesty att "de som kommer från Tawargha kommer antingen att hållas kvar i fängelset eller också dödar vi dem".

I ett förhörscenter upptäckte Amnesty fångar som hade gömts undan - de var svårt torterade, en av dem kunde knappt tala eller röra sig. 

Inte en enda riktig utredning har gjorts när det gäller alla fall av tortyr, inte ens när tortyren har resulterat i fångars död. Inte heller av händelserna den 23 oktober då 65 kroppar hittades på ett hotell i Sirte. Amnesty har fått ta del av videomaterial som visar hur milismän mishandlar en grupp på 29 män, en av milismännen säger "för bort dem och döda dem". Kropparna hittades sedan  bland de 65 på hotellet, de allra flesta hade bakbundna händer och var skjutna i huvudet. 

De libyska myndigheterna har inte vidtagit några åtgärder mot milisen som tvingat hela samhällen på flykt, bland annat i Tawargha där minst 30 000 tvingades fly. Milisen plundrade och brände ner deras hem som hämnd för brott som några från Tawargha ska ha begått under konflikten. Även tusentals från Mashashyastammen tvingades bort från sina byar och lever nu i provisoriska läger runt om i landet. 


- Den totala straffrihet som råder sänder budskapet att dessa övergrepp tolereras vilket bidrar till att de fortgår. Personer som är ansvariga för övergrepp ska ställas till svara för sina handlingar och ska bort från positioner som gör det möjligt för dem att upprepa brotten. Det är absolut nödvändigt att de libyska myndigheterna visar att de vill vända blad efter decennier av systematiskt förtryck. De måste ta kontroll över milisen, utreda övergrepp  och ställa personer till svars oavsett vilken sida de stred på under konflikten, säger Donatella Rovera. 

Ämnen

Kategorier