Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Libyen: Utlänningar behandlas knappt som människor

Papperslösa invandrare i Libyen riskerar att utnyttjas, frihetsberövas godtyckligt på obestämd tid samt torteras, meddelar Amnesty i en ny rapport den 13 november.

Rapporten "We are foreigners, we have no rights" bygger på en undersökning där Amnesty dokumenterade situationen för flyktingar, asylsökande och migranter i Libyen mellan maj och september 2012. Bland annat besökte Amnesty olika häkten där utlänningar hålls fångna för "migrationsbrott", däribland gravida kvinnor och ensamkommande barn. Fångarna berättade att de utsatts för misshandel och tortyr. En del visade sina ärr och blåmärken efter slag. 

Kvinnor riskerar att utsättas för sexuellt och annat könsrelaterat våld i häktet, och inte på något av de ställen som Amnesty besökte fanns det kvinnliga vakter.

Under de 42 år som Muammar Khadaffi styrde landet har utländska medborgare, i synnerhet afrikaner söder om Sahara, levt under osäkra förhållanden och utsatts för olika typer av övergrepp.

Efter att Khadaffi förlorade makten i samband med upproret 2011 har situationen för papperslösa utlänningar förvärrats. De lever i ett laglöst land där väpnad milis fortsätter att agera utanför lagen. Myndigheterna har inte heller bekämpat rasism och främlingsfientlighet, som ytterligare förstärktes på grund av rykten att "afrikanska legosoldater" användes för att slå ner upproret 2011.  

De flesta utländska medborgare som tillfångatagits har gripits av väpnad milis som ibland använder våld, beslagtar mobiltelefoner, pengar och andra värdesaker. Ekonomisk utpressning, exploatering, och tvångsarbete, både i och utanför häktet, är andra övergrepp som de riskerar att utsättas för. Deras öde beror till stor del på tur och vilka händer de hamnar i.    
 
- Det är skamligt att Khadaffi-erans övergrepp mot utlänningar, i synnerhet de från Afrika söder om Sahara, inte bara har fortsatt utan förvärrats. Libyens myndigheter måste uppmärksamma omfattningen av övergrepp och vidta åtgärder för att skydda alla utländska medborgare, oavsett ursprung eller invandringsstatus, säger Hassiba Hadj Sahraoui, biträdande chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.  
 
- Amnesty har vid upprepade tillfällen varnat de libyska myndigheterna för hotet från milisen. Vi uppmanar dem återigen att hålla tillbaka milisen och ställa dem till svars. Myndigheterna måste också vidta konkreta åtgärder för att bekämpa rasism och främlingsfientlighet, särskilt eftersom Libyen är så pass beroende av utländsk arbetskraft, tillägger Hassiba Hadji Sahraoui.

En nigeriansk kvinna som satt fängslad i Tripoli beskrev för Amnesty hur hon hade blivit slagen och fått elchocker. 

- Världen behöver veta vad som händer med oss i Libyen. För libyer är vi inte ens människor. Jag har inte gjort något fel. Jag kom bara hit för att arbeta. Nu har jag varit fängslad i månader och vet inte vad som kommer hända med mig. Det finns ingen här som kan hjälpa mig.
 
Trots alla risker fortsätter människor  att försöka ta sig in i Libyen på flykt undan krig eller förföljelse, eller på jakt efter bättre ekonomiska möjligheter. 

Libyens myndigheter och milis gör ingen skillnad på migranter, asylsökande och flyktingar. Därför riskerar personer, som egentligen är i behov av internationellt skydd, att gripas godtyckligt och frihetsberövas på obestämd tid samt att utsättas för tortyr eller annan misshandel. Eftersom Libyen saknar ett fungerande asyl-system och vägrar att skriva på ett samförståndsavtal med FN:s flyktingkommissariat, UNHCR, hamnar asylsökande och flyktingar i Libyen i ett rättsligt tomrum.
 
För dem som hålls på obestämd tid för "migrationsbrott" i väntan på deportation finns ingen möjlighet att pröva lagligheten i frihetsberövandet eller tvångsavvisningen. 

I vissa fall måste de som tvingas lämna landet betala sina egna resekostnader. Mellan januari och september 2012 utvisades drygt 4 000 utländska medborgare.

Trots väldokumenterade övergrepp, fortsätter EU att föra dialog med Libyen gällande migrationsfrågor, medan Italien i april 2012 undertecknade ett avtal med Libyen " för att begränsa flödet av migranter", bortseende från Libyens övergrepp mot mänskliga rättigheter.

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Ami Hedenborg

Ami Hedenborg

Presskontakt Pressansvarig/talesperson +46 (0)70 433 09 16