Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Libyen: Utred milisens brott

Det Nationella övergångsrådet (NTC) i Libyen måste genast utreda och åtala de ansvariga för kränkningarna mot befolkningen i Tawargha, kräver Amnesty International efter att ytterligare en man från staden torterats till döds i ett fängelse i Misrata.

Den 44-årige Barnous Bous hade flytt sitt hem under den väpnade konflikten, men greps av milismän i Sirte i oktober 2011. Han ska ha suttit i ett fängelse som kontrolleras av Misratas säkerhetskommitté. Den 16 april skickades Bous kropp, som hade öppna sår och knivhugg, till hans familj.

- Det här brutala fallet visar att det fortfarande är väldigt farligt för fängslade i nya Libyen, säger Hassiba Hadj Sahraoui, chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

- Hur många fler ska torteras och dödas innan myndigheterna förstår allvaret och lever upp till sina löften om utredningar och åtal för att få ett slut på sådana brott, fortsätter han.

Amnesty har dokumenterat flera fall sedan september 2011 där människor har dött i fängelser som kontrolleras av milisen. Det är vanligt att de som misstänks ha stöttat Khadaffi torteras. En stor andel av offren var från Tawargha.

De cirka 30 000 som bor i Tawargha har fått utstå många kränkningar som hämnd för att de anses vara lojala mot den förra regeringen. I augusti 2011 tvingades hela befolkningen i Tawargha på flykt efter att milismän från Misrata plundrat och bränt ned deras hus. Sedan dess har milismän jagat Tawarghabefolkningen över hela Libyen och till och med kidnappat dem från sjukhus. De som förs bort hamnar i fängelser i Misrata där de torteras, ibland tills de dör. Hundratals personer från Tawargha hålls troligtvis fängslade i Misrata, enligt färska rapporter till Amnesty.

Sedan 12 april har minst två Tawarghamän förts bort från Tripoli till Misrata, där risken är stor att de torteras och dödas. Enligt en av deras släktingar är Tawarghabefolkningen inte säker någonstans. Om de lämnar sina hem riskerar de att fängslas och de vågar därför inte leta efter försvunna släktingar.

Misratas lokala ledning har nekat till att milismännen torterar och kränker fängslade. De ska också ha sagt att "försoning mellan de två städerna (Misrata och Tawargha) troligtvis var omöjligt för tillfället" och att "det krävdes en speciallösning för Tawarghabefolkningen".

- Misratas ledning vägrar att erkänna de bevis som visar att milismän begått brott och säger att det endast har varit några individuella misstag, säger Hassiba Hadj Sahraoui.

- Det är absolut nödvändigt att NTC nu tar kontrollen över dessa miliser och utreder alla brott och ställer de ansvariga, på alla sidor, inför rätta enligt internationell rätt. Först då kan Libyen vända blad och gå vidare från årtionden av systematiska människorättsbrott.

Läs mer:

Total straffrihet för milisens övergrepp

Rapporter om övergrepp fläckar ner det nya Libyen

Ett nytt styre måste stoppa våldsspiralen

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Ami Hedenborg

Ami Hedenborg

Presskontakt Pressansvarig/talesperson +46 (0)70 433 09 16