Gå direkt till innehåll
Libyen: Vidriga övergrepp mot flyktingar och migranter

Nyhet -

Libyen: Vidriga övergrepp mot flyktingar och migranter

Flyktingar och migranter som befinner sig i Libyen utsätts för olika former av våld, tortyr och våldtäkter. Många kidnappas av människohandlare som begär höga lösensummor, andra utsätts för religiös förföljelse och andra övergrepp av väpnade grupper och kriminella gäng, säger Amnesty International i en ny rapport.

- Den fruktansvärda situationen för flyktingar och migranter kopplat till en alltmer utbredd laglöshet och strider mellan väpnade grupper som rasar i landet gör Libyen till ett mycket farligt land. Det finns inga lagliga vägar att fly vidare, vilket tvingar dem i händerna på smugglare som utsätter dem för utpressning, övergrepp och attacker, säger Philip Luther, chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaprogram.

- Världssamfundet har stått och tittat på när Libyen fallit sönder efter den NATO-ledda militära interventionen 2011. Milis och väpnade grupper tillåts löpa amok.

I åratal har Libyen varit både slutdestination och transitland för flyktingar och migranter som flyr undan väpnade konflikter, förföljelse och fattigdom. Många tar sig till Libyen med hoppet om att komma vidare till Europa. Men den ökande laglösheten och hotet från väpnade grupper har även tvingat grupper av migranter, som levt och arbetat i Libyen under många år, att fly i båtar över Medelhavet.

De allvarliga övergrepp som pågår och de urusla förhållanden som råder i de läger där tusentals flyktingar och migranter hålls instängda är ännu ett skäl till varför de vill lämna Libyen. I takt med att allt fler flyktvägar landvägen stängs för människor som flyr undan kriget i Syrien hamnar de också i Libyen för att försöka ta sig den farliga vägen över Medelhavet.

Vid toppmötet som hölls i Bryssel för en månad sedan gavs löften om utökade resurser för sök-och räddningsoperationer i Medelhavet.

- De europeiska ledernas utfästelser var ett välkommet steg, men ännu fler människor kommer att drunkna i Medelhavet om inte fartyg och andra räddningsinsatser snarast är på plats i de områden där flykting-och migrantbåtarna hamnar i sjönöd, säger Philip Luther.

De europeiska ledarna sa också att det planerades åtgärder för att identifiera och gripa flyktingsmugglarna och förstöra båtarna. Dessa planer kommer sannolikt att tas upp på mötet med EU:s utrikesminister, Federica Mogherina och FN:s säkerhetsråd som hålls idag, måndagen den 11 maj. Om dessa åtgärder sätts i verket kommer tusentals människor bli instängda i konfliktzonen.

- Att vidta åtgärder mot flyktingsmugglare utan att erbjuda säkra och alternativa vägar för människor som desperat flyr undan konflikten i Libyen, löser inte problemet, säger Philip Luther.

Egypten och Tunisien har skärpt sina gränskontroller av rädsla för att kaoset i Libyen ska spilla över på dessa länder. Som ett resultat ser flyktingar och migranter, som ofta fått sina pass stulna eller konfiskerade av smugglare, kriminella gäng eller libyska arbetsgivare, ingen annan möjlighet än att ta sig över Medelhavet. Amnesty uppmanar Egypten och Tunisien att hålla sin gränser öppna.

Religiös förföljelse

Kristna migranter och flyktingar är särskilt utsatta för attacker från väpnade grupper i Libyen. Människor från Nigeria, Eritrea, Etiopien och Egypten har trakasserats, tillfångatagits, torterats och till och med dödats på grund av sin religion. Nyligen halshöggs eller sköts minst 49 kristna. Den Islamiska Staten, IS, har tagit på sig dådet.

Charles, en 30-årig man från Nigeria berättar för Amnesty: "de stjäl våra pengar och piskar oss. I oktober kidnappades jag av fyra män för att jag bar på en bibel".

De tog hans pengar och hans mobil, höll honom fången i två dagar och torterade honom innan han på natten lyckades fly genom ett fönster.

Många flyktingar och migranter kidnappas på sin väg mot den libyska kusten, de torteras och kidnapparna kräver att de ska kontakta släktingar för att få ut lösensummor, kan de inte betala tvingas de till slavarbete utan lön.

Migranter och flyktingar, som intervjuats av Amnesty, berättar hur de hölls fångna i överfulla rum utan toaletter, filtar och madrasser.

- De behandlade oss som djur. Det är rena affärsverksamheten, kan du inte betala blir du misshandlad.

Kvinnor, särskilt de som reser utan sällskap av en man, löper stor risk att kidnappas och våldtas. De som inte kan betala lösensumma tvingas till sex. En kvinna från Nigeria berättar att hon våldtogs av elva män.

Det begås även allvarliga övergrepp i de läger där de libyska myndigheterna håller flyktingar och migranter instängda. Många, som har hamnat där efter att deras båtar stoppats utanför Libyens kust, vittnar om hur de misshandlats.

- De libyska myndigheterna måste omedelbart upphöra med att systematiskt frihetsberöva människor enbart på grund av deras "status" som flyktingar och migranter, säger Philip Luther.

Bild: Strider i Benghazi januari 2015 copyright Reuters/Esam Omran Al-Fetori

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll