Gå direkt till innehåll

Nyhet -

​Malaysia - dödsstraff omvandlat

Amnesty välkomnar att dödsdomen mot den nigerianske medborgaren Osariakhi Ernest Obayangbon omvandlats till livstids fängelse. Osariakhi Ernest Obayangbon dömdes till döden för mord i juni 2000. Amnesty fick information om hans förestående avrättning den 14 mars 2014, mycket kort före den skulle genomföras. En aktion inleddes då det fanns farhågor om att Osariakhi Ernest Obayangbon inte fått en korrekt rättegång och avrättningen stoppades. Under tiden i fängelset diagnostiserades Obayangbon med schizofreni och internationell rätt förbjuder användningen av dödsstraff för dem med psykiska funktionshinder.

Osariakhi Ernest Obayangbons bror har för familjens räkning skrivit till Amnesty och tackat för stödet. Här utdrag ur brevet:

“När Osariakhi skulle avrättas 2014 vände vi oss till Amnesty International och även om tiden var knapp gav ni inte upp. …. Ni räddade inte bara Osariakhis liv, ni återgav hoppet till familjen vars liv skulle ha slagits i spillror och blivit meningslöst om avrättningen genomförts. ….. ni fortsatte kampen mot dödsstraffet och idag firar vi resultatet, omvandlingen av straffet.

Utan er organisation skulle vi ha varit i sorg och förtvivlan. ….. Tack och lov att Amnesty International finns så att Osariakhi och andra i liknande situation kan få leva. .... På Osariakhis vägnar tackar vi er för att ge hopp till dem som förlorat det …

Med vänlig hälsning
C. Obayangbon (för familjen)

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll