Gå direkt till innehåll
Foto: ©Center for Reproductive Rights/Charles Abbott
Foto: ©Center for Reproductive Rights/Charles Abbott

Nyhet -

María Teresa Rivera, fängslad fyra år för ett missfall under graviditeten - nu fri!

Amnesty välkomnar domstolsbeslutet i El Salvador den 20 maj att frige María Teresa Rivera, som suttit fyra år i fängelse för ett missfall under graviditeten.

María Teresa greps 2011 på ett sjukhus efter att hennes svärmor funnit henne nästan medvetslös i badrummet och med kraftiga blödningar. Personalen på sjukhuset rapporterade henne till polisen med anklagelsen att ha genomfört en abort. María Teresa, som inte varit medveten om att hon var gravid, dömdes senare till 40 års fängelse för "grovt mord".

Under rättegången vittnade en av María Teresas chefer mot henne och påstod att Maria Teresa vetat att hon var gravid i januari 2011. Om detta stämt skulle hon ha varit gravid i 11 månader vid den tidpunkt då missfallet ägde rum. Detta vittnesmål användes som ett av bevisen för att döma henne.

Frigivningen kom en dag efter att en domare beslutat att det inte fanns tillräckligt med bevis för anklagelserna mot María Teresa.

Efter en ändring i brottsbalken 1998 är abort i El Salvador förbjudet under alla omständigheter - även när graviditeten är ett resultat av våldtäkt, incest eller när kvinnans liv är i fara.

Maria Teresa är en av de kvinnor Amnesty har agerat för inom kampanjen Min kropp mina rättigheter. Läs mer om abortförbudet i El Salvador och de fängslade kvinnorna här.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll