Gå direkt till innehåll
Marocko: Diskriminerande strafflagstiftning utgör fara för kvinnor

Nyhet -

Marocko: Diskriminerande strafflagstiftning utgör fara för kvinnor

Den sextonåriga flickan Amina Filali tvingades att gifta sig med sin våldtäktsman. I mars 2012 begick hon självmord genom att äta råttgift. Tragedin har fått de marockanska myndigheterna att föreslå ändringar i den upprörande lagparagrafen.

Aminas tragiska öde är inte unikt i Marocko. Enligt paragraf 475 i brottsbalken slipper våldtäktsmän undan åtal om de gifter sig med våldtäktsoffret. Men samhällets kraftiga reaktion på fallet har fått de marockanska myndigheterna att föreslå en lagändring.

Förslaget välkomnas varmt av människorättsorganisationer som Amnesty International men det finns många fler lagparagrafer som behöver ändras om kvinnor ska kunna skyddas från våld och diskriminering.

Sedlighetsbrott

Under kapitlet “sedlighet” definieras våldtäkt som en handling där en man “har sexuellt umgänge med en kvinna mot hennes vilja”. Straffgraden varierar beroende på offrets civilstatus och om hon var oskuld eller inte.

Enligt paragraf 488 blir straffet hårdare om våldtäkten eller det “osedliga övergreppet”  leder till att kvinnan förlorar sin oskuld. Eller om kvinnan var under 18 år, hade ett funktionshinder eller var gravid.

Amnesty kräver att definitionen av våldtäkt ändras så att den blir könsneutral och att även andra tvång än fysiskt våld tas med i beräkning. Våldtäkt inom äktenskapet måste också behandlas som ett brott.

- Att våldtäkt kategoriseras som “sedlighetsbrott” gör att fokus ligger på moral och civilstatus istället för kränkningen av offrets personliga integritet. Vi är oroliga att förslagen på ändringar till paragraf 475 behåller distinktionen mellan kvinnor som är oskulder och kvinnor som inte är det. Det är diskriminerande och nedvärderande, säger Hassiba Hadj Sahraoui, biträdande chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

Kvinnors självbestämmanderätt

I den marockanska brottsbalken finns fler paragrafer som behöver ändras för att förbättra skyddet av kvinnor som utsätts för övergrepp.

Enligt paragraf 496 är det olagligt att hålla en en gift kvinna gömd från sin man. Det kan innebära att härbärgen som erbjuder skydd för kvinnor som har utsatts för våld i hemmet riskerar åtal. Paragraf 490 säger att det är olagligt att ha sex utanför äktenskapet och straffbart med upp till ett års fängelse.

- Att kriminalisera sexuellt umgänge mellan samtyckande vuxna, oavsett om de är gifta eller inte, bryter mot rätten till personlig integritet. Föreskriften avskräcker dessutom våldtäktsoffer från att anmäla våldtäkten, eftersom de själva kan bli åtalade för att ha haft utomäktenskapligt sex, säger Hadj Sahraoui.

Integrerat skydd för kvinnor

I juli 2011 antog Marocko en ny konstitution. Den ska garantera jämställdhet mellan män och kvinnor. Emellertid är den inte tillräcklig för att skydda kvinnor mot våld och diskriminering, enligt Amnestys experter.

- I ett samhälle där kvinnor inte har samma status som män är det inte bara lagar utan även invanda sociala mönster som leder till diskriminering. Utbildningar för poliser och rättsväsendet i hur de ska ta emot anmälningar om våld mot kvinnor är viktiga åtgärder, samt att skydda offren istället för deras så kallade heder eller moral, säger Hadj Sahraoui.

Läs mer i rapporten MOROCCO/WESTERN SAHARA COMPREHENSIVE REFORMS TO END VIOLENCE AGAINST WOMEN LONG OVERDUE

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916