Gå direkt till innehåll
Mauretanien - dödsdömd bloggare frigiven

Nyhet -

Mauretanien - dödsdömd bloggare frigiven

Den 9 november frigavs Mohamed Mkhaïtir, en bloggare som 2014 dömdes till döden för ett “blasfemiskt” inlägg på Facebook. I en överklagandeinstans upphävdes dödsdomen och han dömdes till två års fängelse och böter på 145 euro. Eftersom Mohamed Mkhaïtir redan tillbringat nästan fyra år i fängelse frigavs han.

Det var i december 2013 som Mohamed Mkhaïtir publicerade ett inlägg under rubriken Religion, Religiosity and Blacksmith’s i vilket han ifrågasatte några beslut som fattats av profeten Muhammed under islams heliga krig i år 624 i västra Arabien (nuvarande Saudiarabien). Han anklagade också det mauretanska samhället för att vidmakthålla "en orättvis social ordning ärvt från den tiden" och användningen av religion för att “marginalisera vissa sociala kategorier som "moualamines (smeder), ättlingar till slavar och grioter ".

Bloggen var riktat till medlemmarna i moualamine - den sociala kategori som Mohamed Mkhaïtir tillhör. Den anses vara i den nedre änden av den sociala rangordningen i Mauretanien. Mohamed utsattes för hot och trakasserier och anklagades för blasfemi. Han publicerade en andra text för att klargöra sina uttalanden.

Tusentals demonstranter gick ut på gatorna i flera städer och krävde att Mohamed Mkhaïtir skulle dömas till döden. Han greps den 5 januari 2014 och anklagades för avfällighet. Under rättegången uttalade Mohamed Mkhaïtir ånger och sa att det inte var hans avsikt att förringa profeten Mohammed. Även under tiden i fängelset fick Mohamed Mkhaïtir motta dödshot. Hans far blev avskedad från sitt jobb och tvingades lämna landet.

Det var första gången dödsstraffet har utdömts för avfällighet i Mauretanien sedan landet blev självständigt 1960.

Amnesty International har sedan Mohamed Mkhaïtir fängslades och dömdes arbetat för hans frihet då han fängslat enbart för att fredligt ha uttryckt sin åsikt.

Läs mer här: 
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/11/mauritania-death-penalty-for-facebook-blogger-quashed/

https://www.amnesty.org/en/documents/afr38/0002/2015/en/

Ämnen

Kontakter

Amnesty Sverige

Amnesty Sverige

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll