Gå direkt till innehåll
​Mauretanien: Samvetsfånge frigiven

Nyhet -

​Mauretanien: Samvetsfånge frigiven

Mohamed Mkhaïtir släpptes den 9 november efter att ha suttit fängslad sedan den 5 januari 2014.

Fredagen den 9 november togs fallet med Mohamed Mkhaïtir upp för andra gången i en appellationsdomstol i nordvästra Nouadhiboi. Mkhaïtir dömdes till döden 2014 för ett facebookinlägg som anklagades för att vara “blasfemiskt” (“hädiskt”).

Domstolen upphävde dödsdomen och dömde honom istället till två års fängelse samt en bot på 145 euro. Han har redan spenderat nästan fyra år i fängelse. De första sex månaderna av hans frihetsberövande satt han i förvar i en cell utan toalett eller dusch.

-Frigivningen av Mohamed Mkhaïtir, som har suttit fängslad i nästan fyra år för att helt enkelt ha uttryckt sina åsikter på Facebook, är en stor lättnad. Det här är verkligen en seger för honom och hans familj, liksom alla som har kämpat för honom sedan 2014,säger Alioune Tine, Amnestys regionchef för Väst- och Centralafrika.”.

Det var första gången Mauretanien utdömde dödsstraff för blasfemi sedan landet blev självständigt 1960. Amnesty International utsåg Mohamed Mkhaïtir till en samvetsfånge som enbart fängslats för sin rätt att utöva sin yttrandefrihet, och har arbetat med hans fall sedan 2015 .

Läs mer om hans fall nedan: 

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/11/mauritania-death-penalty-for-facebook-blogger-quashed/

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/11/mauritania-facebook-bloggers-death-sentence-for-apostasy-must-be-quashed/

Ämnen

Relaterat innehåll