Gå direkt till innehåll
Mexiko: Fördubbling av tortyranmälningar vittnar om djupnande människorättskris

Nyhet -

Mexiko: Fördubbling av tortyranmälningar vittnar om djupnande människorättskris

Mexikos tortyrepidemi har nått nya, katastrofala nivåer. Antalet anmälningar om kvävning, sexuella övergrepp, elchocker och misshandel har mer än fördubblats det senaste året, säger Amnesty i en ny rapport. Samtidigt ska president Peña Nieto inom kort presentera ett nytt lagförslag mot tortyr för kongressen.

- För ett år sedan var det svårt att föreställa sig att Mexikos tortyrkris skulle kunna bli ännu värre, men sedan hände just det samtidigt som regeringen blundar för den kris som den själv har bidragit till att skapa, säger Erika Guevara-Rosas, chef för Amnestys Amerikaavdelning.

Antalet tortyranmälningar på federal nivå mer än fördubblades mellan 2013 och 2014 - från 1 165 till 2 403 fall, enligt uppgifter från den mexikanska riksåklagarmyndigheten.

Mexikos president Enrique Peña Nieto har lovat att lägga fram ett nytt lagförslag för kongressen som ett första steg för att hantera krisen. Men med tre månader kvar tills det datum kongressen har på sig för att godkänna lagen, har ännu inget lagförslag synts till.

- En kraftfull tortyrlag som innebär mer än bara ord på ett papper och som garanterar att rättvisa skipas skulle vara ett positivt första steg för att Mexiko till slut ska kunna gå vidare från den djupa människorättskris landet befinner sig i, säger Erika Guevara-Rosas.

Läs mer om Amnestys kampanj mot tortyr här.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll