Gå direkt till innehåll
Bild från en aktion mot tortyr, Amnesty Mexico, 26 juni 2015 - Internationella dagen mot tortyr.
Bild från en aktion mot tortyr, Amnesty Mexico, 26 juni 2015 - Internationella dagen mot tortyr.

Nyhet -

Mexiko - ny lag mot tortyr ger hopp

Amnesty välkomnar att den mexikanska kongressen den 26 april antog en lag mot tortyr - Ley General contra la Tortura - som utlovades för mer än två år sedan. Löftet om lagen kom efter att 43 studenter utsatts för påtvingat försvinnande, något som utlöste ett nationellt ramaskri

Tortyr är vitt utbredd i Mexiko och människor torteras rutinmässigt i försök att tvinga dem att underteckna falska "bekännelser". Trots många rapporter om misshandel, nära kvävning med plastpåsar, elchocker, våldtäkt och andra sexuella övergrepp äger rum under polisiära och militära operationer är straffriheten för tortyr och annan misshandel nästan total i Mexiko. Det är ytterst sällan som en torterare åtalas.

Lagen är ett steg framåt för att ta itu med detta och om lagen inte bara ska bli ord på ett papper måste myndigheterna vidta krafttag för att se till att ansvariga för dessa övergrepp ställs till svars.

När presidenten undertecknat lagen träder den i kraft och kommer att ersätta befintliga federala och statliga lagar i frågan.

Amnesty drev under 2014 - 2015 en stor internationell kampanj mot tortyr där Mexiko var ett av fokusländerna.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll