Gå direkt till innehåll
​Mexiko: Slarvig utredning av försvunna studenter avslöjar myndigheternas mörkläggning

Nyhet -

​Mexiko: Slarvig utredning av försvunna studenter avslöjar myndigheternas mörkläggning

De mexikanska myndigheternas slarviga hantering när det gäller utredningen av de 43 lärarstudenterna från Ayotzinapa i Iguala, Mexiko, som greps av polis och fördes bort för ett år sedan visar på en skandalös mörkläggning iscensatt på högsta regeringsnivå. Det säger Amnesty International i samband med årsdagen av försvinnandena.

- Ayotzinapatragedin är en av de värsta människorättstragedierna i Mexikos moderna historia. Den har visat hur vem som helst kan utsättas för påtvingade försvinnanden och därmed försvinna i tomma intet i ett land där de som sitter vid makten fokuserar på att sopa igen spåren. Om inte president Peña Nieto nu agerar kraftfullt kommer han världen över att uppfattas som någon som låter fasansfulla övergrepp fortgå, säger Erika Guevara-Rosas, Amnestys Amerikachef.

- Den mexikanska regeringens orubbliga beslutsamhet att övertyga världen om att studenterna dödats av ett droggäng och att deras kvarlevor bränts i en avfallscontainer tar bort fokus från andra värdefulla utredningsspår. Regeringen bör framförallt undersöka militärens och polisens roll i tragedin eftersom de inte agerade - trots att de var medvetna om övergreppen mot studenterna medan de pågick.

De 43 studenterna från lärarskolan Escuela Normal Rural Raúl Isidro Burgos försvann efter att ha gripits av den lokala polisen när de var på väg till en demonstration i Mexico City under kvällen den 26 september 2014. Sedan dess har kvarlevorna efter en av studenterna, den 19-årige Alexander Mora Venancio, identifierats, enligt uppgift genom kvarlevor som hittats i en sopsäck i en flod. Myndigheterna har nyligen hävdat att ett ben tillhörande en annan av Ayotzinapastudenterna, 20-årige Jhosivani Guerrero de la Cruz, hittades i samma sopsäck. Experter från Argentinas Rättsmedicinska Antropologigrupp (the Argentine Forensic Anthropology Team) säger dock att det mycket specifika DNA-test som utfördes på kvarlevorna visade sig vara ofullständigt.

Den tvärvetenskapliga Gruppen av Oberoende Experter (GIEI), som utsetts av den Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter, har också bestridit den mexikanska regeringens officiella version av händelserna. I en rapport som offentliggjordes den 6 september i år sa de att det vore vetenskapligt omöjligt att det aktuella antalet kroppar skulle ha bränts i en container under de förhållanden som myndigheterna hävdar.

Bristfälliga utredningar

Andra allvarliga brister i den officiella utredningen av studenternas försvinnande inkluderar den slarviga hanteringen av viktiga rättsmedicinska bevis. De poliser som först kom till Iguala under kvällen då studenterna greps tog varken bilder eller samlade in bevismaterial som blod, kläder eller fingeravtryck. De mexikanska myndigheterna har också hindrat oberoende experter från att intervjua soldater i den 27:e infanteribataljonen, som är baserad i staden där studenterna blev gripna. Sedan dess har tidigare sekretessbelagt underrättelsematerial avslöjat att militärofficerare i Iguala kände till de olagliga frihetsberövandena och övergreppen som studenterna utsattes för.

- Om regeringen nu är övertygad om att militären inte har någon relevant information att bidra med, vad är de då bekymrade över? Att de undanhåller lokala soldater från utredningarna väcker alarmerande frågor, säger Erika Guevara-Rosas.

Sedan studenterna greps och utsattes för påtvingade försvinnanden har över 100 personer gripits i samband med försvinnandena (omkring hälften av dessa är poliser och hälften medlemmar av kriminella gäng). Vissa av dem har hävdat att de blivit torterade till erkännanden om att de skulle ha fört bort studenterna.

- Bristen på transparens och sättet på vilket studenternas anhöriga har blivit behandlade är häpnadsväckande, även i ett land som tycks fullständigt oförmöget att hantera människorättskränkningar. De mexikanska myndigheterna måste sluta upp med att manipulera Ayotzinapastudenternas anhöriga. De måste snarast omdirigera utredningarna och, bland annat, ge oberoende experter tillgång till alla krematorier i, och i närheten av, Iguala, säger Erika Guevara-Rosas.

Nationell människorättskris

Sedan studenterna utsattes för tvångsförsvinnanden har minst 70 massgravar innehållande kvarlevorna från dussintals personer påträffats.De flesta av kropparna har ännu inte identifierats.

Studenternas påtvingade försvinnande inträffar i ett sammanhang av en nationell människorättskris där över 26 500 personer har "försvunnit" eller saknas i Mexiko under de senaste åren, varav nästan hälften av fallen har inträffat under president Peña Nietos snart tre år vid makten.

Läs mer:

Lista över de försvunna studenterna

Tidslinje

Försvinnandena i siffror

Berättelser ett år efter Ayotzinapatragedin

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll